ANALITIČARKA

Ivana Marić: Vlast nekima zatvara pogled pa neke očite stvari ne vide jasno, to potvrđuju Bakirove izjave

Napad na SDA je napad na zdravi i snažni dio bh. društva, pokušaj isključivanja političke volje tog patriotskog segmenta, opasno unošenje podjela u bošnjački korpus koje ne može donijeti ništa dobro, dodala je Marić

Ivana Marić: Još samo da shvati da nije dobro pravdati kriminalce. facebook

A. O.

28.11.2022

Politička analitičarka Ivana Marić komentarisala je izjave Bakira Izetbegovića, lidera SDA koji je govorio o formiranju vlasti te je upitan o potpisivanju Sporazuma između Osmorke i HDZ-a te da li je to i za SDA "završena stvar", jer još nije okončan izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, na šta je rekao da nije.

- SDA predstavlja veoma bitan segment bh. društva, patriotski orijentisane građane, većinom Bošnjake privržene tradicionalnim vrijednostima. Neosporne su i zasluge SDA za odbranu BiH i opstanak Bošnjaka, i neosporno je da je SDA pobijedila na oktobarskim izborima na svim nivoima kada su u pitanju zakonodavna tijela. SDA je u Federaciji BiH dobila podršku glasača skoro duplo veću od slijedeće najjače stranke. Ove činjenice se moraju poštovati ako želimo stabilne odnose u bošnjačkom i probosanskom korpusu, a time i u državi - rekao je Izetbegović.

Nakon toga uslijedila je reakcija Marić. 

- Bitno je da stranke ponekad odu u opoziciju jer su mnoge stvari mnogo jasnije iz te perspektive. Vlast nekima zatvara pogled pa neke očite stvari ne vide jasno. Da je to istina, pokazuju i najnovije izjave Izetbegovića - navodi Marić.

Dodala je da je Izetbegoviću tek sada postalo jasno da je ponižavajuće ići u Mostar Čoviću "na noge" da se dogovaraju oko koalicije, što je Izetbegović radio. 

- Kaže da je ponižavajuće i što Osmorka prihvata da im Čović brani da uključe i DF, na što je i SDA zadnji put pristala. Dalje, da im Čović neće dobiti nijedno hrvatsko mjesto u vlasti, što je isto uradio i SDA. Sad je Izetbegoviću odjednom jasno da je pogubno to što je njegova stranka, zajedno sa DF-om, nakon prošlih izbora HDZ-u i SNSDS-u dala 4. delgata u Domu naroda BiH. Sad mu je jasno i da nije dobro preglasavati stranku koja je dobila najviše glasova unutar svog naroda. Jasno mu je i da je pogubno formirati vlast sa Dodikom i Čovićem. Još samo da shvati da nije dobro pravdati kriminalce, na funkcijama držati ljude sa potrvđenim optužnicama i da nikako nije dobro na važne funkcije postaviti osobe bez diploma ili sa sumnjivim diplomama - navodi Marić. 


Objava na Facebooku. PRINTSCREEN

- Napad na SDA je napad na zdravi i snažni dio bh. društva, pokušaj isključivanja političke volje tog patriotskog segmenta, opasno unošenje podjela u bošnjački korpus koje ne može donijeti ništa dobro. Eventualno isključivanje SDA, uz koaliranje manjih probosanskih stranaka sa HDZ-om i SNSD-om, je politička perverzija koju treba na vrijeme zaustaviti. Ponižavajuće je kada Dragan Čović naredi “Trojki” da DF ne može biti dio koalicije, ili kada građanske i multietnične stranke SDP i Našu stranku naziva bošnjačkim, a njihovi predsjednici na sve to šute i, puni nade da će ih Čović uzeti u vlast odlaze na sastanke u centralu HDZ u Mostaru - navodi Marić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.