SARAJEVO

Tužilaštvo BiH: Održan sastanak o procesuiranju kaznenih djela iz oblasti zaštite autorskih prava

Oblast zaštite autorskih prava, važan je segment vladavine prava na evropskom putu Bosne i Hercegovine, a ujedno oblast u kojoj počinitelji kaznenih djela, mogu ostvarivati nezakonitu imovinsku korist

Sa današnjeg sastanka. Tužilaštvo BiH

H. J. I.

30.11.2022

Dužnosnici Tužilaštva BiH, zamjenik glavnog tužitelja Ismet Šuškić i rukovoditeljica Odsjeka za međunarodnu pravnu pomoć i druga kaznena djela, Nives Kanevčev, sa tužiteljima i saradnicima, sastali su se sa zastupnicima kompanije United Media.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima u procesuiranju predmeta iz oblasti povreda i zaštite autorskih prava, koja su definirana u Glavi XXI Kaznenog zakona BiH, a u nadležnosti su Tužilaštva BiH.



Oblast zaštite autorskih prava, važan je segment vladavine prava na evropskom putu Bosne i Hercegovine, a ujedno oblast u kojoj počinitelji kaznenih djela, mogu ostvarivati nezakonitu imovinsku korist, nezakonitom i nedozvoljenom distribucijom audio i video sadržaja, satelitskih signala itd.

Predstavnici Tužilaštva BiH upoznali su sudionike sastanka sa aktivnostima koje se provode u procesuiranju predmeta iz ove oblasti, te pojasnili na koji način nositelji autorskih prava, mogu pomoći u radu tužilaštva i agencija za provedbu zakona.


Specifičnosti ove oblasti su, što se kršenje autorskih prava, osim u fizičkoj formi sa konkretnim nosačima printanog materijala, slike, zvuka, softverskih programa, može odvijati i na internetu u digitalnom prostoru itd. što značajno otežava rad agencija za provedbu zakona, zahtjeva korištenje instrumenata međunarodne pravne pomoći, specijalistička stručna vještačenja i druge aktivnosti.

Na sastanku je zaključeno da će se aktivnosti na sprječavanju zloupotrebe i kršenja autorskih prava, nastaviti i u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.