AUTORSKA PRAVA

Huremović: Potrebno je ubrzati implementaciju Direktive EU u bh. zakonodavstvo zbog njene važnosti za medije i novinare

Direktive koje su stupile na snagu nakon 2010. godine nisu implementirane u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine

Generalna tema proljetne konferencije EANA-e bila je zaštita autorskih prava. Fena

FENA

7.5.2023

Cilj Federalne novinske agencije je da se ubrza usvajanje i implementacija nove direktive EU o autorskim pravima u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine, jer ona ima veliki značaj za medije i novinare, poručio je direktor Fene Elmir Huremović učestvujući na panelu proljetne konferencije Evropske alijanske novinskih agencija (EANA) u Briselu posvećenom finansiranju medija, uključujući zaštitu autorskih prava.

Huremović kazao je da BiH, nažalost, zaostaje po pitanju zaštite autorskih prava za zemljama EU. Naglasio je da je Zakonom o autorskim pravima BiH, usvojenim 2010. godine, implementirana većina EU direktiva u oblastima vezanim za autorsko pravo donesenih do tada. 

Nisu implementirane 

Direktive koje su stupile na snagu nakon 2010. godine nisu implementirane u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine prvenstveno zato što je BiH nije članica EU, iako ima obvezu prema Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji poduzeti sve potrebne mjere za garantovanje nivoa zaštite prava intelektualnog, industrijskog i komercijalnog vlasništva najkasnije pet godina nakon stupanja na snagu ovog sporazuma.

- Zakon o autorskom i srodnim pravima u BiH nijednom odredbom ne regulira pojam „novinar“, što ne znači da novinar nema autorsko pravo na svoje djelo, ali znači da nije bitno da li je osoba koja je stvorila djelo nužno novinar ili ne. Generalno, ovaj zakon u BiH vrlo je sličan zakonima u zemljama u okruženju i u njega su unesene sve direktive EU donesene do 2010. godine. Najveća razlika u zaštiti autorskih prava u odnosu na druge zemlje u okruženju nije vezana za zakonske norme, već za njihovu implementaciju i zaštitu koja je u BiH dosta neefikasna i neadekvatna, a najveći problem je što autorska prava nisu uređena jednim zakonom na državnom nivou - naglasio je Huremović.

Kolektivna organizacija

Po njegovim riječima, ono što nedostaje Bosni i Hercegovini kada su u pitanju novinari i njihov rad je specijalizirana organizacija za praćenje autorskih prava, kao i to što ne postoji kolektivna organizacija koja bi naplaćivala naknadu za legalnu dozvolu za isječke ili prikaze i slično.

- Fena kao odgovaran javni medij čini sve kako bi široj javnosti ukazala na značaj ovih propisa i doprinijela što bržoj i dosljednijoj primjeni evropskih standarda u oblasti zaštite autorskih prava i u BiH - zaključio je Huremović učestvujući na panelu EANA-e u Briselu.

Osim Huremovića, koji je i član Upravnog odbora EANA-e, u raspravi koju je moderirao predsjednik francuske novinske agencije AFP Fabrice Fries, učestvovali su i Marco Giorelo, šef jedinice za autorska prava u DG Connectu te Stefano de Alessandri, direktor talijanske agencije ANSA i također član Upravnog odbora EANA-e te regionalna direktorica AFP-a za Evropu, Christine Buhagiar.

Više pažnje

Fries je ocijenio da se autorskim pravima i digitalnoj transformaciji mora posvetiti mnogo više pažnje.

On je predstavio i rezultate ankete EANA-e o primjeni autorskih prava u Evropi, navodeći za primjer Francusku gdje su oni morali ići na sud kako bi uvjerili platforme društvenih mreža da moraju plaćati za vijesti koje objavljuju novinske agencije.

Kaže da je argument platformi bio takav da novinske agencije imaju autorsko pravo nad vijestima kada objavljuju direktno korisnicima, što se gotovo nikada ne događa, kazao je Fries.

- Platforme se sada okreću od vijesti, kompanija Meta to jasno naglašava, Google počinje otkazivati sva partnerstva s medijima za što imamo i opipljive dokaze - podvukao je Fries koji je izrazio bojazan šta će se dešavati u budućnosti s autorskim pravima i odnosom između medija i platformi.

Ključni izazovi

Svi učesnici u raspravi, koju su pratili direktori vodećih novinskih agencija iz Evrope, složili su se da će pitanje zaštite autorskih prava biti jedan od ključnih izazova za novinske agencije u budućnosti te da je potrebno uspostaviti što bolji monitoring kako bi se pratila realizacija svih odredbi direktive EU koja tretira ovu oblast.

Generalna tema proljetne konferencije EANA-e bila je zaštita autorskih prava novinskih agencija u aplikacijama vještačke inteligencije i implikacije po finansijsko poslovanje medija u budućnosti. Uvodničarka konferencije, potpredsjednica Evropske komisije, Vera Jourova, upozorila je da je razvoj umjetne inteligencije toliko brz da je potrebno ozbiljnije pristupiti zakonskoj regulaciji te oblasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.