DANAS NASTAVAK SJEDNICE

Članovi VSTV-a podijeljeni u vezi Branka Perića, Butigan poručila: Ovo je političko saopćenje

Kao krovna pravosudna institucija morali smo reagirati, bez komentara na presudu, poručio je Lagumdžija

VSTV: Raspravljalo se o saopćenju kojim je Vijeće željelo pružiti podršku sudiji Suda BiH Branku Periću. Arhiv

A. Č.

1.12.2022

Na jučerašnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine raspravljalo se o saopćenju kojim je Vijeće željelo pružiti podršku sudiji Suda BiH Branku Periću.

- Povodom napada na sudiju Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića, ujedno i predsjedavajućeg sudskog vijeća u predmetu "Zijad Mutap i drugi", koji su uslijedili nakon donošenja prvostepene presude u tom predmetu, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) želi da uputi riječi podrške sudiji Periću koji je, vjerujemo, profesionalno, u smislu i duhu funkcije koju obnaša, zajedno sa još dvoje kolega sudija, donio prvostepenu presudu u navedenom predmetu, naveli su iz VSTV-a.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija rekao je da je namjera saopćenja bila osuditi napade na sudiju.

- Kao krovna pravosudna institucija morali smo reagovati, bez komentara na presudu. Pružili smo podršku sudiji Periću zbog napada. To je bio poziv na linč, a to ne možemo dozvoliti, poručio je Lagumdžija.

Članica Vijeća Amila Kunosić ističe da u saopćenju ne vidi ništa problematično, jer smatra da se bilo ko može naći u situaciji u kakvoj je sudija Perić. 

Potpredsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan rekla je da joj se sadržaj saopćenja nije svidio te da je bilo još članova VSTV-a koji su predlagali izmjene. 

- Uvjereni smo da su tužioci Tužilaštva BiH, u okviru svoje nadležnosti, imali najbolje namjere u navedenom predmetu. Poštovane kolege, šta ovo znači, ja nisam tužilac, ali sam ostala frapirana. Jesu li tužioci nešto pogriješili, imamo li pravomoćnu odluku, na čijoj smo mi to strani? Ovo je političko saopćenje - rekla je Gorušanović-Butigan.

Sudija Perić je uputio zahtjev da ga se skloni sa suđenja u aferi "Respiratori".

U njemu Perić navodi kako traži izuzeće direktno od predsjednika Suda BiH ili da o tome zasjeda Opća sjednica Suda BiH kako bi donijelo odluku. Kako je Raportu rečeno, Perić izuzeće traži zbog "pritisaka javnosti" na njega i "prijetnji".

- O njegovom zahtjevu će se odlučivati na općoj sjednici. To je sjednica svih sudija Suda BiH. Ako zahtjev za izuzeće bude usvojen, on više neće postupati u ovom predmetu, a u Sudsko vijeće će se uključiti novi sudija - pojasnio je Lagumdžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.