VRLO POVRŠNO

VSTV dao mišljenje o kriminalizaciji klevete u RS

VSTVBiH konačno se oglasio o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS kojim se nakon 20 godina ponovo kriminalizira kleveta

Članovi VSTV-a BiH. Fena

M. Z.

25.6.2023

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH konačno se oglasilo o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS kojim se nakon 20 godina ponovo kriminalizira kleveta i uvode krivična djela uvrede časti i ugleda u RS.

Telefonska sjednica

Članovi ovog tijela održali su telefonsku sjednicu, i to tek nakon što su iz javnosti, a posebno iz novinarske zajednice, na njihov račun stigle žestoke kritike zbog neiznošenja stava o kriminalizaciji klevete i uvrede o kojoj su se trebali možda i prvi izjasniti.

VSTV je konstatirao u svom očitovanju da ih se ova pitanja tiču i da su “od utjecaja na pravosuđe RS” i o pojedinim članovima iznio rezerve.

-Vijeće se očituje u granicama svojih jasnih ovlaštenja i uloge u pravosuđu, dakle egzaktnim tumačenjima pravnih standarda - naveli su u saopćenju.

VSTV je upozorio da bi propisivanje neprimjerene kazne za klevetu moglo dovesti do autocenzure, a da bi sankcioniranje kao posljedicu moglo imati ograničavanje prava na slobodu koje je stub izgradnje demokratskog društva.

VSTV je upozorio da bi o tome zakonodavna i izvršna vlast trebalo da vode računa. Ipak, VSTV se nije negativno odredio prema želji vlasti da kriminalizira klevetu.

- Iz popratnog materijala sadržaja odredbi nacrta zakona nije obrazloženo pitanje svrhe i razmatranja aspekta nužnosti za navedene zakonske odredbe. Propisivanjem kazne neprilagođene ličnosti učinitelja imalo bi efekt autocenzuriranja. Sankcioniranje može potencijalno imati za posljedicu neosnovano ograničavanje uživanja prava na slobodu izražavanja kao stuba izgradnje demokratskog društva, o čemu bi izvrsna i zakonodavna vlast trebale voditi računa - kaže se u saopćenju.

Vijeće dalje ukazuje i da je potrebno voditi računa da opis djela i posljedice ne bude vrlo široki i potencijalno arbitraran u praktičnoj primjeni.

Kolizija s praksom

- To bi bilo u direktnoj koliziji s praksom Evropskog suda i Rezolucijom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope ka dekriminalizaciji klevete 1577 (2007). Zbog svega navedenog, u izostanku jasnih obrazloženja standarda Evropskog suda, usklađenosti s Ustavom i izostanka navođenja komparativnih praksi, Vijeće izražava rezervu spram navedenih odredaba nacrta zakona - naveli su u saopćenju VSTV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.