PORUKE

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović za "Avaz": Novoj vladi treba pružiti šansu

Prema našem mišljenju, SBB je ponovno pretrpio izbornu krađu, sada ga nema u opcijama u formiranju nove vlasti, kaže Bećirović

Bećirović: Izbjeći blokade. AVAZ

Piše: Al. Bajramović

1.12.2022

Svakoj novoj vladi treba pružiti šansu, a prvih 100 dana uvijek je važno za ocjenu politike na kojoj se ona temelji, kazao je za „Avaz“ Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.


Rad vlade

Komentirajući rezultate odlazećih vlasti, on ističe da je RS crna rupa na karti svijeta, dok FBiH smatra svijetlim primjerom.

- Uspjesi vlade temelje se ne samo na radu premijera nego i ministara. Zašto ne reći da su kadrovi SBB-a u Vladi FBiH dali veliki doprinos. Prema našem mišljenju, SBB je ponovno pretrpio izbornu krađu i sada ga nema u opcijama u formiranju nove vlasti. Dok ne budemo imali principe stručnosti, znanja i sposobnosti, ne vidim prosperitet u BiH - kaže Bećirović.

Dodaje da je FBiH izbjegla potpunu blokadu, a, prema svim parametrima, danas bolje stoji od drugog entiteta.

- Ja ću vas podsjetiti da je Vlada FBiH radila u tehničkom mandatu i da je upravo gospodin Radončić pomogao da ne potpadne pod blokade HDZ-a i da se osigura stabilnost u FBiH. Čak i kad je otvorena afera „Respiratori“ - tvrdi Bećirović.



Kandidatski status


Neizvjesnom smatra najavljenu odluku da će do kraja godine BiH dobiti kandidatski status za članstvo u EU, jer među članicama još nema potpune saglasnosti.

- BiH ima viši nivo organizacije države od Bugarske, ali EU drži BiH kao taoca svoje pogrešne politike. Očekujem da eventualna odluka o kandidatskom statusu za BiH bude posljedica aktuelnih događanja u Evropi, prvenstveno zbog ruske agresije na Ukrajinu. Moraju se desiti ogromne promjene u EU da bi EU shvatila da su sigurnost i prosperitet BiH istovremeno i sigurnost i prosperitet EU - ističe Bećirović.

Uloga Radončića

Dok traje agresija Rusije na Ukrajinu i dok se Švedska i Finska bore da postanu punopravne članice, pozivnica za članstvo u NATO za BiH je izostala.

- S Fahrudinom Radončićem kao ministrom sigurnosti BiH je imala velike šanse da dobije poziv za članstvo. Nisam primijetio da je u sporazumu HDZ-a i tzv. osmorke decidno naglašeno da će se tražiti hitna pozivnica za članstvo u NATO-u - dodaje Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.