SLUŽBENA POSJETA

Saradnja BiH i Francuske u oblasti borbe protiv ilegalnih migracija

Cilj posjete je bio razmjena iskustava u suzbijanju ilegalnih migracija, te jačanje saradnje između dvije države

Sa održanog sastanka. MO BIH

A. O.

1.12.2022

Delegacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Službe za poslove sa strancima BiH (SPS BiH) boravila je u službenoj posjeti Francuskoj i održali su više susreta sa čelnicima policijskih agencija nadležnih za upravljanje migracijama.

U bh. delegaciji su bili savjetnik ministra Saša Kecman, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar i šef kabineta SPS Branislav Mojević. 

Cilj posjete

Na sastancima je prisustvovao i policijski ataše Ambasade Francuske u Sarajevu pukovnik Filip Ganglof (Philippe Gangloff).

Cilj posjete je bio razmjena iskustava u suzbijanju ilegalnih migracija, te jačanje saradnje između dvije države, posebno u oblasti povratka migranata u zemlje porijekla. Održani su susreti sa predstavnicima Granične policije, Odjela za tražitelje azila i izbjeglice, Centralnog ureda za suzbijanje ilegalne imigracije, Uprave za međunarodnu sigurnosnu saradnju (DCIS), a organizirana je i posjeta Imigracionom centru.

Predstavljeni alati

Također, tokom posjete Centralnoj službi za udaljenja, predstavljeni su alati koji se koriste u provođenju udaljenja stranaca. Predstavnici delegacije BiH izrazili su spremnost za saradnju u ovoj oblasti te razgovarali i o mogućnosti organiziranja udaljenja stranaca zajedničkim letovima.

Razgovarano je i o budućoj saradnji između dvije zemlje i nastavku jačanja kapaciteta institucija BiH i obuka, posebno u oblasti zaštite i spašavanja, zaštite kritične infrastrukture, ali i planiranim projektima u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala i zaštite granica, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.