VREMENSKA PROGNOZA

FHMZ: Danas oblačno, na planinama moguć snijeg

Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini slabo jugo

Na višim područjima će padati slab snijeg. Ilustracija / Avaz

H. J. I.

2.12.2022

U Bosni i Hercegovini danas pretežno oblačno vrijeme. Prije podne u nizinama se očekuje slaba kiša ili rosulja, a u višim područjima slab snijeg. Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini slabo jugo. Temperatura zraka većinom između 1 i 7 stepeni, na jugu zemlje od 7 do 13 stepeni.

U Sarajevu oblačno. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 2 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka oko 5 stepeni.

Vrijeme za vikend

U subotu u Bosni i Hercegovini oblačno. Kiša uglavnom na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. U večernjim satima slabija kiša i u ostalim područjima Bosne. Vjetar slab jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4 stepena, na jugu zemlje od 6 do 9 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8 stepeni, na jugu zemlje od 10 do 14 stepeni.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. U Bosni većinom slabije padavine. Više kiše se prognozira na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar u većem dijelu zemlje slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 5 stepeni, na jugu od 7 do 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9 stepeni, na jugu zemlje do 13 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se razdoblje lošijih biometeoroloških prilika. Uz tmurno vrijeme praćeno padavinama, mada bez izrazitih temperaturnih oscilacija, kod meteoropata su, prije podne, moguće nešto jače tegobe, pretežno u vidu glavobolje, nervoze i dekoncentracije.

Hronični bolesnici trebali bi reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.