BANJA LUKA

U Narodnoj skupštini RS počeo izbor delegata za Vijeće naroda RS

Vijeće naroda RS ima četiri kluba delegata koji broje po osam delegata iz klubova konstitutivnih naroda i četiri u Klubu delegata ostalih naroda

Počela sjednica NSRS: Biraju delegate za Vijeće naroda RS. SINIŠA PAŠALIĆ / RINGIER

H. J. I.

2.12.2022

Druga posebna sjednica NSRS na kojoj bi trebalo da budu izabrani delegati u Vijeće naroda RS-a počela je danas u Banjoj Luci.

Kolegijum Narodne skupštine RS zakazao je jutros Drugu posebnu sjednicu na čijem dnevnom redu je izbor delegata jedina tačka.


Ova tačka jučer povučena sa dnevnog reda

Iz Narodne skupštine RS saopšteno je da je ova tačka dnevnog reda povučena jučer sa dnevnog reda prve posebne sjednice, jer je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) izdala saopštenje po kojem je rok za žalbu na izbor delegata istekao noćas u ponoć.

- Narodna skupština RS CIK-u je na vrijeme dostavila sve liste za ovjeru, ali da je CIK probio rok od 24 sata za njihovu verifikaciju, zbog čega je došlo do pomjeranja odlučivanja o izboru delegata za Vijeće naroda RS - navode iz Skupštine.

CIK BiH dostavila je 29. novembra Narodnoj skupštini RS ovjerene kandidatske liste za izbor delegata u Vijeće naroda RS iz reda srpskog, hrvatskog, bošnjačkog i ostalih naroda.


Četiri kluba delegata

Prethodno, 18. novembra, predstavnici hrvatskog, bošnjačkog i ostalih naroda u skupštinama opština i gradova u RS izabrali elektore – ad hoc članove za izbor delegata za Klub hrvatskog naroda, Klub bošnjačkog naroda i Klub ostalih naroda u Vijeću naroda RS.

Vijeće naroda RS ima četiri kluba delegata koji broje po osam delegata iz klubova konstitutivnih naroda i četiri u Klubu delegata ostalih naroda, odnosno ukupno 28 delegata. Ukoliko je broj delegata u Vijeću naroda veći od broja narodnih poslanika iz jednog naroda u Narodnoj skupštini, onda se biraju elektori iz reda odbornika tog naroda u skupštinama opština i gradova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.