BANJA LUKA

NSRS i Vijeća naroda danas o spornom zakonu o imovini RS

Zajednička komisija sljedeći je korak u pokušaju da se tekst zakona ospori

NSRS. Printscreen

H. J. I.

2.2.2023

U Banjoj Luci danas će biti održana sjednica Narodne skupštine RS i Vijeća naroda u vezi sa spornim Zakonom o nepokretnoj imovini RS.

Na dnevnom redu sjednice je usaglašavanje teksta Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je usvojen 28. decembra 2022. godine.

Vitalni nacionalni interes

Nakon što je Vijeće naroda RS razmotrilo odluku i odbilo zahtjev Bošnjaka o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa koju je pokrenuo Klub bošnjačkog naroda u vezi sa ranije osporenim zakonom koji nastoji državnu imovinu pretvoriti u entitetsku, Zajednička komisija sljedeći je korak u pokušaju da se tekst zakona ospori.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS Srebrenka Golić (SNSD) ranije je kazala kako smatra da se u slučaju ovoga zakona ne radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa ni jednog naroda, da to u ovome slučaju nema uporište, ali da očekuje kako će odluku o tome u konačnici donijeti Ustavni sud RS-a.

Sporni zakon

Sporni zakon na snagu će stupiti nakon što odluku donese sud, ali će o njemu u konačnici ponovno morati odlučivati Ustavni sud BiH koji ga je već jednom osporio ističući da je pitanje državne imovine u isključivoj nadležnosti države kao njenog titulara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.