SKANDAL

Zaključcima Vlade protiv zakona i Ustavnog suda: Crnolistaš napravio haos u zatvorima

Novalić je još u martu potpisao zaključak da sve pomoćnike direktora KPZ-ova izbriše iz Registra državnih službenika

Novalić je još u martu potpisao zaključak donesen na sjednici Vlade FBiH. ANADOLIJA / AVAZ

Piše: M. Smajkić

3.12.2022

To što im ljetos nije pošlo za rukom da kroz parlamentarnu proceduru promijene Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, i to samo u pojedinim odredbama kako bi politički oteli pozicije u kaznenopopravnim zavodima (KPZ), pogotovo one koje se odnose na pomoćnike direktora, nije spriječilo federalnog ministra pravde Matu Jozića i njegove savjetnike, ali i premijera Fadila Novalića da pred odlazak s pozicija svoj naum privedu kraju.


Neustavan akt

Novalić je još u martu potpisao zaključak donesen na sjednici Vlade FBiH kojim se nalaže Agenciji za državnu službu FBiH da sve pomoćnike direktora KPZ-ova izbriše iz Registra državnih službenika.

Da stvar bude gora, u cijeloj priči potpuno ignoriraju presudu Ustavnog suda BiH, kojom je jasno ukazano na to da se radi o neustavnom aktu, a nakon što su to isto pokušali uraditi i 2015. godine.

Tako Jozić i njegovi savjetnici sada žele izmjenama pravilnika o unutrašnjoj organizaciji FBiH, kroz rad kojekakvih komisija, raznim instrukcijama i zaključcima, izbrisati status državnih službenika pomoćnicima direktora. U svemu tome, zanimljivo je, ne obaziru se ni na negativno mišljenje Ureda za zakonodavstvo.

Štaviše, posljednjih dana se, što nam je potvrđeno iz više izvora, vrši svojevrsni pritisak na direktore KPZ-ova, kojima se čak prijeti i smjenama ako ne izvrše tražene izmjene pravilnika.

Na sve te nezakonitosti reagirali su u dva navrata iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

Kako nam je rekao Samir Kurtović, predsjednik Sindikata, od premijera i ministra su tražili da se taj proces hitno zaustavi.


Nije korektno

Osim što je to, kako je naveo, nekorektno u trenutku kada bi trebala doći nova vlast, Kurtović je upravo ukazao na presudu Ustavnog suda FBiH.

- Pravilnici moraju proći određene procedure putem sindikalnih organizacija. Sa svim direktorima KPZ-ova imamo odličnu saradnju, ali ovdje je evidentno da federalni ministar pravde pokušava uraditi određene stvari koje nisu zakonite i nisu u skladu s kolektivnim ugovorom - poručio je Kurtović.

Aner Žuljević je, kao zastupnik SDP-a, i ljetos upozoravao na ove nezakonite rabote.

Na čelu grupe odlazeći premijer

- Na čelu ovakve grupe nalazi se i odlazeći premijer, koji će nedvojbeno svoj nastavak karijere i po ovom pitanju, zajedno s federalnim ministrom pravde, nastaviti u okviru sudskih klupa - kazao nam je Žuljević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.