U PREDSJEDNIŠTVU BIH

Sastali se Bećirović i Satler: Evropski put BiH nema alternativu

Član Predsjedništva BiH Bećirović naglasio je da se vlasti moraju fokusirati na rješavanje prioriteta iz preporuke Evropske komisije

A. K.

6.12.2022

Johan Satler i Denis Bećirović. Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johana Satlera (Johann Sattler).

Fokus sastanka je bio proces evropskih integracija naše države, a član Predsjedništva BiH dr. Bećirović pružio je punu podršku Deklaraciji Samita Evropska unija - zapadni Balkan koji se danas održava u Tirani.


Usvajanje izmjena

Razgovarano je i o predstojećem zasjedanju Evropskog vijeća u ovom mjesecu koje treba da odluči o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. 

Član Predsjedništva BiH Bećirović naglasio je da se vlasti moraju fokusirati na rješavanje prioriteta iz preporuke Evropske komisije za kandidatski status Bosne i Hercegovine, između ostalog, na usvajanje izmjena zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, o sukobu interesa i o sudovima, kao i na poduzimanje odlučnih koraka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.


Intenzivniji rad

Kako je istaknuo član Predsjedništva BiH Bećirović, od velike je važnosti da se Bosna i Hercegovina okrene u pravcu evropskih i euroatlantskih integracija, te da se intenziviraju aktivnosti na tom planu. Na sastanku je naglašeno da bi kandidatski status za članstvo Bosne i Hercegovine u EU za novoformirane vlasti bila odlična prilika da odmah krenu u nastavak realizacije preporučenih mjera. Oba sagovornika su se složila da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Ambasador Satler je naveo da je preporuka Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog statusa našoj zemlji snažan podstrek svim akterima u Bosni i Hercegovini da intenzivnije rade na realizaciji potrebnih reformi, a građanima ohrabrenje da je evropska perspektiva vidljiva i itekako moguća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.