BRAJAN AGELER

Šef Misije OSCE-a u BiH posjetio Kanton 10 i Unsko-sanski kanton: Sastao se s načelnicom Općine Drvar

Napori Bosanskog Petrovca usmjereni ka promociji zajedničkih ciljeva i težnji, rekao je Ageler

Ageler tokom posjete. OSCE BIH

A. O.

6.12.2022

Ambasador Brajan Ageler (Brian Aggeler), šef Misije OSCE-a u BiH, je danas okončao posjetu Kantonu 10 i Unsko-sanskom kantonu.

Ambasador Ageler je posjetu započeo jučer sastankom sa načelnicom Općine Drvar Dušicom Runić, jednom od samo šest načelnica i gradonačelnica u BiH. Ambasador i načelnica su razgovarali o brojnim pitanjima, uključujući socijalnu i zdravstvenu zaštitu i kontinuiranu saradnju između Općine i Misije.



Posjetio Osnovnu školu

Ambasador Ageler je potom posjetio Osnovnu školu "Drvar", gdje se sastao sa pomoćnicom direktora Ivanom Kovačević te čestitao na uspjehu škole u takmičenju pod nazivom "Ponosni na svoju školu" koje je Misija organizovala širom BiH. 

Naglašavajući napore koje je škola uložila u svrhu osiguravanja inkluzivnog okruženja za učenje, ambasador Ageler je rekao:

- Aktivni angažman učenika u donošenju odluka je pokretačka snaga. Inspirativno je vidjeti tako lijepo osmišljen prostor za učenje i rekreaciju i saznati nešto više o kreativnom doprinosu učenika prilikom pripreme proslave Dana škole - izjavio je.

Drugog dana posjete, ambasador Aggeler se sastao sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem. Razgovarano je o mnoštvu tema, a ambasador Aggeler je, između ostalog, naglasio očekivanje Misije da će Kanton operacionalizirati svoj Ured za borbu protiv korupcije te pohvalio podršku koju je premijer pružio izradi Gender akcionog plana.


Sastao se s općinskim zvaničnicima

U Bosanskom Petrovcu, ambasador se sastao sa općinskim zvaničnicima, uključujući općinsku vijećnicu Anselu Husetić. Ambasador Ageler je istakao:

- Napori Bosanskog Petrovca usmjereni ka promociji zajedničkih ciljeva i težnji - povjerenja, dostojanstva i razumijevanja – su za primjer. Izgradnja Spomenika miru i obilježavanje septembra kao "Mjeseca mira i tolerancije" čine ovu općinu uzorom za koji se nadam da će ga slijediti zajednice iz cijele države - dodao je.

Naglašavajući važnost raznolikosti u školama, ambasador Ageler se sastao sa direktorom Mješovite srednje škole "Bosanski Petrovac", Nedretom Delićem, direktoricom Osnovne škole "Ahmet Hromadžić", Mujesirom Kavaz te predstavnikom Vijeća mladih, Adnanom Družićem.


Sa održanog sastanka. OSCE BIH

Na kraju posjete, ambasador je otvorio novi koordinacijski ured "Planinara bez predrasuda" u Sanskom Mostu. Ambasador Ageler je rekao da je Misija ponosna što može pružiti podršku "Planinarima bez predrasuda", koji se sastoje od udruženja iz Drvara, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Cazina i Prijedora. Ambasador je svoje obraćanje završio riječima:

- Vaše aktivnosti okupljaju zajednice iz cijelog regiona na zaštiti zajedničke životne sredine i na podsticanju turizma u ovom dijelu BiH koji krasi impresivna ljepota - poručio je Ageler. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.