RAZGOVOR

Lejla Ramić-Mesihović o kandidatskom statusu: BiH mora preuzeti odgovornost!

Ono što možemo i u čemu će naši predstavnici vlasti igrati važnu ulogu ima veze s ponašanjem i signalima da smo spremni za procese

Piše: Al. Bajramović

7.12.2022

Ramić-Mesihović: Slijediti kurs koji smo zacrtali. Društvene mreže

Zbog preporuke Evropske komisije, ali i činjenice da su status kandidata u ovoj godini dobile i države koje nisu započele proces integracija šefica Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu Lejla Ramić-Mesihović umjereni je optimista pred donošenje konačne odluke o kandidatskom statusu BiH.


Dobra klima

Ona bi mogla biti donesena već polovinom decembra.

- Ako dođemo do Vijeća EU s dobrom klimom iz zemalja članica, ta klima će se prenijeti i na Evropsko vijeće, odnosno šefove država. Nadam se da će, ako bude bilo kakvih problema, zemlje koje su veliki prijatelji BiH, poput Slovenije i Austrije, odigrati ključnu ulogu da stvari idu u smjeru dodjele kandidatskog statusa - kazala je prof. Ramić-Mesihović.

Kako je dodala, i EU je svjesna da je BiH trenutno u procesu formiranja vlasti i da ne može mnogo uraditi na ispunjavanju obaveza na evropskom putu.

- Ono što možemo i u čemu će naši predstavnici vlasti igrati važnu ulogu ima veze s ponašanjem i signalima da smo spremni preuzeti odgovornost za procese. Imat će veliki značaj i odnos između zainteresiranih za formiranje vlasti, odnosno koji je nivo spremnosti različitih strana u BiH da rade zajedno - istakla je Ramić-Mesihović.


Bolje ideje

Podsjeća da je članstvo u EU jedino opredjeljenje u vezi s kojim postoji konsenzus u državi. Prema Zakonu o odbrani, usmjereni smo i prema NATO integracijama, ali osporavanja tog puta treba ozbiljno uzeti u obzir.

- Ono što mi trebamo raditi u situaciji kad svi, čini mi se, imaju bolju ideju o tome šta s nama osim nas samih je da slijedimo kurs koji smo zacrtali ranije i koji smo institucionalno pokrili. Ne zanemarujući ni u jednom trenutku snažne silnice strana koje ne žele da mi na tom putu ostanemo - rekla je prof. Ramić-Mesihović.

Zašto se napada Šmit

Iako se ne može reći da nismo baš ništa uradili na ispunjavanju obaveza na putu ka EU, ono što se uradi obično je „na mišiće“, kaže naša sagovornica.

- Ne možete kritizirati aktivnosti visokog predstavnika ili stranaca s mandatom u BiH, a da nemate autentičnu inicijativu iz BiH sa strategijom i idejom šta tačno da se radi - potcrtala je Ramić-Mesihović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.