BITI ŠTO SPREMNIJI

Profesorica Lejla Ramić-Mesihović za "Avaz": Ovo je veliki korak naprijed, ali pobjeda je tek članstvo u EU

Čekamo još potvrdu Evropskog vijeća, rekla je

Profesorica Lejla Ramić–Mesihović. Mreža X

Alen Bajramovic

12.3.2024

Najava predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) da će BiH, nakon što je u proteklu godinu  ostvarila veći napredak nego u posljednjoj deceniji, biti odobren početak pregovora o članstvu u EU, u bh. javnosti dočekana je sa ohrabrenjem. 

Međutim, sama odluka ne znači ništa bez nastavka mukotrpnog puta ka usaglašavanju domaćeg zakonodavstva s evropskom pravnom stečevinom.

- Ovo je veliki korak naprijed, koji moramo dočekati što spremniji. Nakon potvrde preporuke Evropske komisije o otvaranju pregovora, čekamo još potvrdu Evropskog vijeća. Izazovi nakon toga uključivat će usvajanje pregovaračkog okvira, pripreme za screening i maksimizaciju koordinacionih kapaciteta u BiH. Iza toga se pregovori obavljaju na međuvladinim konferencijama između zemalja članica i BiH i tu priprema i rezultati moraju biti maksimalno dobri. Pobjeda je tek članstvo u EU - kazala je za "Avaz" profesorica na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu i ekspert za evropske integracije Lejla Ramić-Mesihović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.