REAKCIJE

Profesorica Lejla Ramić-Mesihović za "Avaz": Ako dogovora ne bude, partikularni interesi i politikantstvo su pobijedili

Ističe da opći interes svim donosiocima odluka nije na prvom mjestu, o čemu svjedočimo već dvadesetak godina

Lejla Ramić-Mesihović. Facebook

Alen Bajramovic

28.2.2024

Izostanak dogovora vladajuće petorke o zakonima ključnim za otvaranje pregovora BiH o članstvu u EU profesorica međunarodnih odnosa i evropskih studija, ekspert za pitanja evropskih integracija Lejla Ramić-Mesihović komentira kao uobičajenu praksu u našim uvjetima.

- Ovo je uobičajeni dril. Diže se napetost i cijede jedni druge do posljednjeg trenutka. Ako se ne uspije doći do dogovora, a ja se zaista nadam da hoće, znat ćemo da su partikularni interesi i politikantstvo pobijedili - kaže profesorica Ramić-Mesihović.

Dodaje da opći interes svim donosiocima odluka nije na prvom mjestu, o čemu svjedočimo već dvadesetak godina. S druge strane, svima je jasno koliko je važno ispuniti reducirane uvjete, usvojiti par potrebnih zakona, dobiti pregovore u martu i krenuti dalje. Na pitanje čeka li nas izolacija ako Evropsko vijeće 21. marta ne odobri početak pregovora za BiH, odgovara kako izolacija nije opcija.

- Ima i drugih utjecaja koji su zainteresovani za BiH. Nijedan nije ni približno povoljan za BIH kao EU. Sve ukazuje na to da ćemo se poslije marta, tačnije poslije evropskih izbora u junu suočiti s politički puno nepovoljnijom situacijom zbog jačanja desnice u EU, koja problematizuje daljnje proširenje. Ali, što smo dublje u procesu, to se možemo osjećati bezbjednije. Ionako ćemo biti posljednji u regionu od zemalja koje priznaju sve EU članice, da otvaramo pregovore - ističe profesorica Lejla Ramić-Mesihović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.