SARAJEVO

Članovi Komisije imenovanje novog Vijeća ministara BiH očekuju do kraja godine

Došli smo opet na poziciju da se nalazimo u Alisi u zemlji čuda, rekao je Babalj

Tokom današnjeg obraćanja. PRINTSCREEN

Piše: A. Ovčina

8.12.2022

Nakon konstituirajuće sjednice, članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine izrazili su danas nadu da će novo Vijeće ministara biti formirano vrlo brzo, a možda čak i do Nove godine.

Za predsjedavajućeg Komisije izabran je Predrag Kožul (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ).

Na današnjoj konferenciji, medijima su se obratili Predrag Kožul, Darko Babalj i Milan Petković.






Izbor Vlade RS

Član Komisije Milan Petković iz Ujedinjene Srpske najavio je da će Komisija ponovo zasjedati nakon što im bude dostavljen prijedlog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

- SNSD zajedno s koalicionim partnerima je apsolutni pobjednik. Bavili smo se izborom Vlade RS, a nakon toga će se pristupiti koalicionim pregovorima između SNSD-a i Ujedinjene Srpske kao i tome ko će biti kandidati u Vijeću ministara BiH - poručio je Petković danas. 


Petković: Komisija će ponovo zasjedati. PRINTSCREEN

Budžet za narednu godinu

Ovom prilikom, danas se novinarima obratio i Predrag Kožul (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ).

- Mi smo danas konstitiuirali povjerenstvo za Vijeće ministara unutar zastupničkog doma. To je jedan korak, i ovo što smo napravili, napravljeno je u dobroj atmosferi. Ta dobra atmosfera koja je na neki način prisutna, daje i meni za pravo da budemo optimisti. Vrlo je važno da se što prije imenuje Vijeće ministara zbog važnih poslova koji sljeduju, jedan od njih je i proračun za narednu godinu  - izjavio je Kožul.

Kožul je dodao da bi bilo dobro da taj budžet bude na vrijeme usvojen što je važno za funkcioniranje institucija BiH i njihovo poslovanje.

- Što se tiče Federalnog nivoa, obzirom da ne djelujem na tom nivou, nisam detaljno upućen. Ja nemam informacija koji se tiču detalja Vijeća ministara BiH - poručio je. 

- Prijedlog HDZ-a za predsjedavajuću Borjanu Krišto već je poslan Predsjedništvu BiH i tamo teku rokovi i čim on dođe do Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH unutar tri dana poslovnička je obaveza da Komisija odradi svoj posao koji se tiče izbora predsjedavajuće i ostalih ministara - rekao je Kožul između ostalog danas.

Kožul: To je jedan korak. PRINTSCREEN

Alisa u zemlji čuda

Član Komisije Darko Babalj (Srpska demokratska stranka - SDS) također je govorio na konferenciji.

- Došli smo opet na poziciju da se nalazimo u Alisi u zemlji čuda. Ja o tome neću da pričam, jer sve što su pričali unazad dvije sedmice, ništa od toga nije bilo. Pomalo sluđuju komisiju i Parlament. Niko ne zna šta se dešava, osim što možemo konstatovati da se nalazimo u zemlji, Alisa u zemlji čuda - rekao je Babalj.


Babalj: Što se tiče opozicije i ovog žrijebanja, tu se neće ništa promijeniti. PRINTSCREEN

- Što se tiče opozicije i ovog žrijebanja, tu se neće ništa promijeniti, što se tiče RS - poručio je on.

Za zamjenike predsjedavajućih izabrani su Sanja Vulić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) i Nihad Omerović (Narod i Pravda).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.