MOSTAR

"Avaz" na licu mjesta: Maršom protiv nasilja nad ženama

Više od 60 osnovaca i srednjoškolaca poslalo važne poruke

Piše: M. Sm.

9.12.2022

S mirne šetnje. M. SMAJKIĆ

Omladinska organizacija "Youth Power" iz Mostara danas je organizirala marš srednjoškolaca i osnovaca povodom 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama.

Tako je marš krenuo sa Španskom trga u Mostaru preko Musale i Fejićeve ulice do Starog mosta, a više od 60 mladih Mostaraca je učestvovalo u ovoj mirnoj šetnji.

Nedim Mičijević, program menadžer NVO "Youth Power" je naveo da je ovaj marš dio njihovih kontinuiranih aktivnosti koje rade u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, ali i fakultetima u Mostaru.

- Ovo je primjer jedne aktivističke priče, gdje mladi, ustvari šalju poruke protiv nasilja nad ženama i generalno poruke važnosti reagiranja svih nas na slučajeve nasilja i razgovora o tome šta je femicid i na koji način trebamo o tome pričati u društvu - kazao je Mičijević.

Prema konkretnim rezultatima njihovih kontinuiranih istarživanja koje provode u saradnji sa osam partnerskih srednjih škola u Mostaru, Mičijević je naveo da je između 40 i 50 mladih počinilo neki vid nasilja.

- Stoga, važan nam je pristup u cijeloj ovoj priči, iz razloga jer su mladi ljudi ti koji ,tek, formiraju svoja mišljenja i stavove i upravo zbog toga radimo različite aktivnosti sa uzrastom adolescenata, a ovo je nastavak onoga što radimo i prilika za mlade da kroz svoj aktivizam rade na prevenciji ovakvih pojava u društvu - dodao je on.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.