NAKON SASTANKA

Dodik: Ono što je problem ostavit ćemo po strani, zato što su pitanja vezana za ekonomiju i stabilnost veoma važna

U svijetu kada se ekonomija urušava potrebno je naći nove mjere do kojih ćemo zajednički tragati i samo takve mjere mogu biti provedene, rekao je

Milorad Dodik: Formirat ćemo vlast sa HDZ-om i Osmorkom. Screenshot

S. S.

10.12.2022

Predstavnici SNSD-a su danas održali sastanak sa Osmorkom i potvrdili formiranje vlasti na državnom nivou.

Nakon sastanka se obratio Milorad Dodik, lider SNSD-a.

- Razgovaralo smo o našim zajedničkim politikama vezano za brzo formiranje Vijeća ministara i drugih organa na nivou BiH. Dogovorili smo se da damo podršku, da to učinimo zajedno, da održimo sastanke koji će operativno razraditi i dogovoriti konkretno pozicioniranje svih političkih struktura u BiH. Možemo definitivno reći da struktura koju će činiti Osmorka, HDZ i SNSD sa svojim koalicionim partnerima ima puni kapacitet da formira stabilne strukture vlasti na nivou BiH i da se kroz to krećemo u okviru onog što je potrebno da učinimo kako bi, u skladu s Ustavom, obezbijedili novo funkcionisanje BiH - rekao je Dodik.

Ubrzavanje procedura

Naveo je da će već naredne sedmice timovi stranaka razgovarati kako bi se našla zajednička tačka kada su u pitanju energetika, institucionalno kretanje, ekonomija, infrastruktura i sve što je zajednički interes.

- Bez namjere da bilo ko kome ispunjava želje, mi sa partnerima u Federaciji želimo da otvorimo pitanja koja mislimo da treba da rješavaju na novi način. Da ona koja su rješavana prije 20 godina, možda su i imala potrebu da budu tako riješena, a to je pitanje funkcionisanja Centralne banke BiH, u svijetu kada se ekonomija urušava potrebno je naći nove mjere do kojih ćemo zajednički tragati i samo takve mjere mogu biti provedene. Dogovorili smo da ćemo napraviti proceduru za brzi prolazak proceduru za svaki razvojni projekat bez obzira na kojem on nivou bio. Ne može da dođe do zaustavljanja i svi su opredjeljeni prema tom cilju - kazao je Dodik.

O budžetu

Dodao je da je bilo priče i o tome da entiteti zajednički naprave energetski projekat na rijeci Ugar.

- Radit ćemo već iduće sedmice na izradi stabilnog budžeta, koji će biti usvojen brzo i efikasno, a takve su se stvari uvijek otezale bar po pola godine. Dobra je atmosfera, ono što je teško i što jeste problem ostavit ćemo, zato što su urgentna pitanja vezana za ekonomiju i stabilnost veoma važna. Ostajemo pri Evropskim integracijama, 14 prioriteta trebamo staviti na stol i sve dogovoriti po principu da nije ništa dogovoreno dok se sve ne dogovori. Čeka nas zajednički problem, a to je pitanje mladih i tiče se oba entiteta i dogovorili smo se da u skladu s nadležnostima najdalje u roku od 6 mjeseci uđemo u to kako bi standarde prilagoodili standardima EU, jer postoji problem i da se naše diplome ne priznaju u EU. Radit ćemo i na pitanju sigurnog okruženja u pravosuđu i Tužilaštvu, da pokažemo nove standarde - istakao je Dodik.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona, Dodik je rekao da bi pristao da član Predsjedništva BiH iz RS-a ne mora biti nužno Srbin, ali da izbor mora ostati neposredan.

- Nećemo blokirati procese kada je u pitanju provođenje odluka Suda u Strazburu. Radujemo se mogućnosti da BiH dobije kandidatski status. To bi mogao biti novi ambijent u kojem može da se krećemo - ocijenio je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.