IZJAVA ZA "AVAZ"

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo: Kandidatski status za BiH dodatni motiv za ispunjavanje svih obaveza

Imamo zaista mnogo posla kojeg treba da obavimo, ali se nadam da će dodjela kandidatskog statusa biti vjetar u leđa i da će na neki način derogirati sve euroskeptike u BiH, rekao je Plakalo

Haris Plakalo: Povećat će se broj stranih investicija. FENA

Piše: A. Bajramović

13.12.2022

Nakon što je Vijeće općih poslova odobrilo kandidatski status BiH, generalni sekretar Evropskog pokreta u BIH Haris Plakalo očekuje da ona definitivno bude potvrđena u četvrtak na sjednici Evropskog vijeća kojeg čine šefovi vlada članica EU. Značaj odobravanja statusa kandidata bit će jasnije u narednom periodu.

- Sa statusom kandidata svakako će se povećati broj turista, stranih investicija, kao i kreditni rejting BiH. Mnogo više fondova će biti na dispoziciji BiH. BiH neće moću koristiti samo fondove namijenjene za članice EU, a sve ostale hoće – mladi, obrazovanje, inovacije i istraživanje ... Dakle, generalno imamo mnogo bolju sliku – kaže Plakalo.

Dodatna obaveza vlastima

Odluka Evropskog vijeća predstavljat će i dodatnu obavezu vlastima u BiH da ispune obaveze o kojima se već predugo govori.

- Prije svega morat će se krenuti u mnogo jaču borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, poboljšati stanje unutar pravosuđa u BiH, usvojiti strategije vezane za imigracije, trgovinu ljudima, osigurati pune medijske slobode u BIH ... sve su to elementi na čijoj implementaciji će se insistirati – pojašnjava Plakalo.

Mnogo posla za obaviti

Od institucija BiH sada ovisi nastavak evropskog puta BiH i koliko ćemo čekati na ispunjavanje obaveza i početak pregovora o članstvu

- U tih osam tačaka je navedeno da se očekuje hitno uspostavljanje vlasti na svim nivoima u BiH i puna posvećenost svemu što je pred BiH. Imamo zaista mnogo posla kojeg treba da obavimo, ali se nadam da će dodjela kandidatskog statusa biti vjetar u leđa i da će na neki način derogirati sve euroskeptike u BiH, te dodatno osnažiti sve strane u BiH da se maksimalno posvete ispunjavanju svih mjera koje zahtjeva EU. Na dobrobit svih građana, ali i generalno BiH kao države – ističe Plakalo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.