POSLJEDICA NEVREMENA

Voda iz poplavljenih područja Unsko-sanskog kantona polako se povlači, šteta ogromna

Voda se polako povlači i iz najugroženijih bihaćkih naselja Kulen Vakuf, Pokoj, Ripač, Golubić

Vatrogasci su imali desetine intervencija zbog ispumpavanja vode iz stambenih objekata. Fena

A. Č. / Fena

13.12.2022

Brojna poplavljena područja i ogromne štete još jučer su uslovile proglašenje stanja prirodne nesreće u Bihaću i Bosanskoj Krupi, dok je u Sanskom Mostu ta odluka donesena i ranije. Voda se polako povlači i iz najugroženijih bihaćkih naselja Kulen Vakuf, Pokoj, Ripač, Golubić, međutim iza sebe ostavlja ogromne štete u stambenim, poslovnim i pomoćnim objektima.

- Sve što sam godinama sticao, u jednoj noći mi je upropašteno. U proteklom periodu smo uspjeli renovirati stambeni prostor, koji je sada pod vodom. Pelet koji sam izuzetno skupo i teško platio, također je uništen. Ne znam šta da radim i šta me čeka ove zime - rekao je mještanin Pokoja Mehmed Ramakić.


Vatrogasci su imali desetine intervencija zbog ispumpavanja vode iz stambenih objekata.

- Većinu intervencija smo uspješno završili, ali bilo je i onih objekata u kojima trenutno ne možemo pomoći. Radi se o objektima koji su potpuno okruženi vodom, tako da nemamo gdje ni ispumpati vodu. Zaista mi je žao što i tim našim sugrađanima nismo mogli odmah pomoći - kazao je komandir Vatrogasne jedinice Bihać Mirsad Šehić.


Nekoliko evakuacija

Ostale jedinice spašavanja i svi pripadnici Službe civilne zaštite Grada Bihaća konstantno su na terenu od subotnjeg poslijepodneva.

- Imali smo nekoliko evakuacija, ali na svu sreću nemamo žrtava. Brojni objekti su pod vodom, šteta je ogromna. Zato smo i donijeli odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Svi građani koji su pretrpjeli štetu, bit će vrlo brzo informirani o načinu i proceduri prijave štete, odnosno dobijanja financijske naknade - navela je vršiteljica dužnosti gradonačelnice Bihaća Jasmina Ćoralić.


Civilna zaštita na terenu

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić istakao je da su financijska sredstva koja je imala Kantonalna vlada, već operativna.

- Slijedi nam faza isušivanja i čišćenja, a ovaj dio financijskih sredstava i materijalno - tehničke potpore koji su nam bili na raspolaganju, već su operativni - potvrdio je premijer Ružnić.

Pripadnici Službe civilne zaštite Bosanske Krupe još uvijek su na terenu i pomažu ugroženim sugrađanima, ali već sada je jasno da je pričinjena ogromna materijalna šteta.

- Imamo samo dva poslovna kompleksa, u kojima su štete veće od 100 hiljada maraka. Poplavljeno je i nekoliko stambenih objekata, aktivirana neka klizišta. O ukupnoj šteti moći ćemo govoriti tek nakon što se voda povuče i komisije iziđu na teren - riječi su gradonačelnika Bosanske Krupe Armina Halitovića.


Nadležnim službama već danima na terenu pomaže kantonalna i gradske organizacije Crvenog križa, kao i druge humanitarne organizacije.

- Obišli smo najugroženija naselja, konkretno u Bihaću to su bili Kulen Vakuf i Pokoj. Građanima koji su ostali odsječeni od ostatka naselja podijeljeni su dnevni paketi hrane i pitka voda. To ćemo nastaviti dokle god bude potrebno, a odobrena je i podjela većeg kontigenta gumenih čizama. Također, naši članovi su pomogli i prilikom punjenja vreća sa pijeskom - naveo je predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona Husein Kličić.

Vodostaji svih rijeka su u blagom opadanju, pa je tako izmjereni vodostaj Une u središtu Bihaća 131 centimetar. U Kulen Vakufu izmjereno je 295, dok je posljednji izmjereni vodostaj u Bosanskoj Krupi 281 centimetar. Saobraćaj na putnim pravcima Bihać - Srbljani, odnosno Bosanska Otoka - Bužim ponovo je omogućen, nakon povlačenja vode koja se izlila iz riječnog korita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.