POSLJEDICE NEVREMENA

Desetine stambenih objekata u USK poplavljeno, opada vodostaj svih rijeka

Dvije firme imaju štetu koja je veća od 100 hiljada maraka

U Sanskom Mostu je odmah proglašeno stanje prirodne nesreće. Fena

A. Č. / Fena

12.12.2022

Iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) potvrđeno je da su brojni stambeni i pomoćni objekti u skoro svim gradovima i općinama poplavljeni. Najteža situacija i dalje je u Bihaću i Sanskom Mostu, gdje su sve službe spašavanja već treći dan na terenu.

U Sanskom Mostu je odmah proglašeno stanje prirodne nesreće, dok je Krizni štab civilne zaštite Grada Bihaća u stalnom zasjedanju i analizi svih izvještaja sa terena.

Prebačena sredstva

Situacija je i dalje izuzetno ozbiljna u nekoliko bihaćkih naselja, a naročito u Kulen Vakufu i Pokoju. Sve jedinice spašavanja i mještani pokušavaju zaštiti posjede i ličnu imovinu, odnosno dopremiti hranu i pitku vodu do onih koji su zbog plavljenja ostali odsječeni.

- Financijska sredstva za sanaciju šteta u Sanskom Mostu već su prebačena, s obzirom da su odmah proglasili stanje prirodne nesreće. Slično danas očekujemo i za Bosansku Krupu, jer u tom gradu samo dvije firme imaju štetu koja je veća od 100 hiljada maraka, tako da su i ta sredstva spremna. Pretpostavljam da će i Služba civilne zaštite Grada Bihaća preispitati svoju jučerašnju odluku, jer ukoliko tri grada ili općine proglase stanje prirodne nesreće - stiču se zakonski uslovi da to učini Kanton - kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Najviši vodostaj ikada izmjeren

Ohrabrujuće je da je prestanak padavina omogućio pročišćavanje kanala za odvodnju oborinskih voda, ali i stagnaciju ili blago opadanje vodostaja svih rijeka. U centru Bihaća vodostaj Une jučer je dostigao 180 centimetara, što je najviši vodostaj ikada izmjeren na lokaciji ispod Gradskog mosta. 

Današnji izvještaj pokazuje opadanje vodostaja, s obzirom da je na istoj mjernoj tački izmjereno 163 centimetra. Vodostaji ostalih rijeka također su u blagom opadanju ili stagnaciji.

Zbog izlijevanja vode iz riječnog korita privremeno je bio obustavljen saobraćaj na putnim pravcima Bosanska Otoka - Bužim, te Bihać - Srbljani. Obilne padavine uslovile su i aktivaciju brojnih klizišta, za sada pretežno na području Bužima i Bosanske Otoke.

Granični prijelaz Izačić također je zatvoren za saobraćaj teretnih vozila, ali zbog snježnih padavina u Republici Hrvatskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.