SARAJEVO

Čović i Satler: Razgovarali o kandidatskom statusu BiH

U svjetlu izbora održanih u oktobru, Čović je izvijestio posebnog predstavnika Satlera o snažnim naporima za brzu uspostavu vlasti koja je, kako je istakao, ključna za stabilizaciju političkih prilika i socio-ekonomski napredak

Čović i Satler: Razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u BiH. Printscreen

H. J. I.

13.12.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je u Sarajevu održao radni sastanak s posebnim predstavnikom Evropske unije (EU) u BiH i šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler).

Dužnosnici su razgovarali o ostvarenju statusa kandidata Bosne i Hercegovine u četvrtak, ali i o trenutnoj političkoj situaciji nakon Općih izbora, kao i predstojećim reformama.


Jasni zajednički prioriteti

Čović je istakao optimizam po pitanju dobijanja statusa kandidata BiH tokom ove sedmice, naglašavajući kako će to biti prvi značajan iskorak nakon predaje zahtjeva za članstvo u februaru 2016. godine. Naglasio je kako će dobijanje statusa kandidata biti snažna motivacija za ubrzane iskorake na putu BiH prema punopravnom članstvu u EU.

U svjetlu izbora održanih u oktobru, Čović je izvijestio posebnog predstavnika Satlera o snažnim naporima za brzu uspostavu vlasti koja je, kako je istakao, ključna za stabilizaciju političkih prilika i socio-ekonomski napredak. Tom je prilikom istakao konstruktivan karakter razgovora o uspostavi vlasti koja se temelji na jasnim zajedničkim prioritetima. Između ostaloga, naglasio je i neospornu važnost izmjena izbornog zakona u definiranom roku.


Ubrzanje euroatlantskog puta

Čović je naglasio očekivanja o ubrzanju euroatlantskog puta, ističući kako on nema alternativu, te kako zahtijeva ozbiljnu i kvalitetnu saradnju političkih aktera za ostvarenje potrebnih iskoraka. U tom smislu, istakao je sve reforme koje su nužne kako bi se poboljšale prilike za sve žitelje u Bosni i Hercegovini, te kako bi se ostvarili značajni integracijski pomaci.

Na koncu, iskazao je duboku zahvalnost EU i evropskim partnerima koji nastavljaju iskazivati podršku BiH u teškim sigurnosnim i izazovnim geopolitičkim trenucima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.