RAZGOVOR

Akademik Žarko Papić za "Avaz": Teško je razumjeti samoponižavanje SDA

Moli i preklinje SDP zbog nekog komada vlasti, dajući SDP-u prvenstvo, što je tzv. triangl koalicija

Papić: Grčevita borba. AVAZ

Piše: A. Kukić

14.12.2022

Vijeće općih poslova Evropske unije odobrilo je kandidatski status za BiH, a odluku ministara će potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Evropske unije na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15. decembra.


Značajna vijest

U razgovoru za „Avaz“ akademik i politički analitičar Žarko Papić kaže da je ova vijest simbolički i politički veoma značajna, jer BiH nije ništa ispunila od postavljenih uvjeta.

- Ispunjavanje tih uslova ostaje kako bi se otvorili pristupni pregovori. Ovo je dobar politički gest koji može djelovati stimulativno i obećavajuće, ako tako mogu reći, na nove vlasti. U svakom slučaju, vijest je vrlo dobra - kazao je Papić.

Međutim, ova dobra vijest dolazi u neizvjesnom periodu, u kojem se prijeti blokadom uspostave vlasti nakon općih izbora koji su održani u oktobru.

Papić smatra da je svako blokiranje vlasti, a posebno sad u kontekstu odobravanja kandidatskog statusa, sa stanovišta interesa države i građana, apsolutno pogrešno.

- Naravno, SDA će učiniti sve da omete formiranje nove vlasti i grčevito će se boriti za barem komad vlasti. Moram reći da mi je teško razumjeti tu vrstu samoponižavanja SDA, koja moli i preklinje SDP zbog nekog komada vlasti, dajući SDP-u prvenstvo, što je tzv. triangl koalicija - istakao je Papić.


Duboka država

Riječ je, dodaje, o nečemu mnogo ozbiljnijem nego što izgleda.

- SDA je za svojih skoro 30 godina formirala “duboku” državu, dublje nego što je sama država, dakle duboki sistem. Taj sistem ne može preživjeti dugoročno gledano ako ne bude na vlasti njegov predstavnik, dakle SDA - kazao je Papić.

Borba s hobotnicom

Papić kaže da će se nova vlast suočiti ne samo s partijom SDA nego sa svime što čini tu strukturu.

- Možemo je zvati hobotnicom, možemo je zvati dubokim sistemom, ali otpori će biti mnogo veći nego što se čini na prvi pogled - potcrtao je Papić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.