AVAZ NA LICU MJESTA

Snimci iz zraka / Počelo rušenje objekata, na Pofalićima niče moderan stambeno-poslovni kompleks

Planirana izgradnja zgrada sa ukupno 777 stanova i približno 1.000 garažnih mjesta, a procjenjuje se da će u ovom području stanovati 2.100 do 2.500 građana

Piše: E. Ma.

27.12.2022

U blizini Željezničke stanice u Sarajevu, počelo je rušenje objekata na lokaciji bivše fabrike "Milkos", a na ovom mjestu nići će moderni stambeno-poslovni kompleks "Green City".

Ekipa "Avaza" dronom je snimila ove aktivnosti na lokaciji gdje će nići niz zgrada.

Investitor ovog projekta je kompanija “Green City” Sarajevo čiji je vlasnik sarajevska mljekara "Milkos".

Inače, 100 postotni vlasnik "Milkosa" je firma "Teloptic" u vlasništvu Nedima Čauševića.


Novi sadržaji za bolji kvalitet života

"Teloptic" iza sebe ima uspješan stambeno-poslovni objekt, a riječ je o sarajevskom centru "Importanne" koji je otvoren 2010. godine.

Na Pofalićima je planirana izgradnja objekata sa ukupno 777 stanova i približno 1.000 garažnih mjesta, a procjenjuje se da će u ovom području stanovati 2.100 do 2.500 građana.

Rušenje objekata na Pofalićima. Avaz

Cilj investitora je, kako su ranije naveli, da podignu kvalitet življenja u ovom dijelu grada, ponude nove sadržaje koji nedostaju, obdaništa, dječije igraone, pedijatrijske ordinacije. Fokus je na djeci svih uzrasta obzirom da u Velešićima i Pofalićima ovakvi sadržaji upravo nedostaju.

Također, tu će se nalaziti i kafe restorani, poslovni prostori i razni drugi komercijalni i uslužni sadržaji, čime će stanovnici ovog naselja i šire dobiti sve te usluge i sadržaje na jednom mjestu.


Neće opteretiti vodovodno-kanalizacioni sistem

Obzirom da se radi o nekadašnjoj industrijskoj zoni i proizvodnim objektima, lokacija je opremljena potrebnom infrastrukturom i posjeduje priključke na vodu i kanalizaciju, električnu energiju i plin koji su bili namijenjeni za rad mljekare kao velikog potrošača. 


Idejno rješenje za "Green City". Screenshot

Nekadašnja mljekara je na ovoj lokaciji prerađivala 200.000 litara mlijeka dnevno, a za potrebe pranja, čišćenja, održavanja i hlađenja/zagrijavanja mlijeka je uzimala i ispuštala oko 1 milion litara vode dnevno.

U tom smislu kompleks neće opteretiti vodovodno-kanalizacioni sistem, poručili su investitori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.