UOČI ODLASKA U BRISEL

Šolc podržao kandidaturu BiH: Pridruživanje regiona EU je u interesu Njemačke

Šolc je rekao da će nastaviti "energično" podržavati procese članstva u EU šest zemalja zapadnog Balkana

Šolc: Proširenje bloka na zapadni Balkan ostaje prioritet. AP

A. Č. / Anadolija

14.12.2022

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) izrazio je snažnu podršku kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, javlja Anadolija.

Obraćajući se Bundestagu uoči odlaska u Brisel na sastanak s liderima EU-a, Šolc je podvukao da proširenje bloka na zapadni Balkan ostaje prioritet njegove vlade.


Povećan značaj zapadnog Balkana

Pozdravio je i odluku da se ove sedmice Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

- Veoma je u interesu Njemačke, kao i Evrope, da zapadni Balkan postane dio Evropske unije - rekao je on, govoreći o dogovoru 27 država članica da se BiH dodijeli formalni status kandidata.

Njemački kancelar je rekao da je ruski rat protiv Ukrajine doveo do promjena u geopolitičkim procjenama i povećao značaj zapadnog Balkana za Evropu.

Šolc je rekao da će nastaviti "energično" podržavati procese članstva u EU šest zemalja zapadnog Balkana: Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.


Kandidature u zastoju

Države zapadnog Balkana čekaju da se pridruže Evropskoj uniji skoro 20 godina, ali su njihove kandidature za članstvo dugo bile u zastoju, zbog regionalnih problema i nevoljkosti nekoliko država EU-a da prime nove članice.

Ministri nadležni za evropska pitanja, na sastanku koji je završen u utorak uveče, 13. decembra, usvojili su zaključke gdje se navodi da se "preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Evropskog savjeta".

Odluku ministara će, potom, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Evropske unije na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15. decembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.