BANJA LUKA

Dodik o kandidatskom statusu BiH: Nisam nešto oduševljen

Da li ćemo mi u EU zavisi od naše volje a ne od volje stranaca, poručio je Dodik

A. O.

14.12.2022

Dodik: Oni i dalje zadržavaju "lažnog" visokog predstavnika. PRINTSCREEN

Predsjednik bh. entiteta RS i lider SNSD-a Milorad Dodik na današnjoj konferenciji održanoj u Banjoj Luci govorio je i o kandidatskom statusu BiH gdje je kazao da nije nešto oduševljen, jer su svi pogazili ono što su ranije govorili o kandidatskom statusu.

- A to je da kad dođeš do kandidatskog statusa ovdje će se međunarodna uprava završiti, a oni je još ojačavaju - izjavio je Dodik. 

On je mišljenja da neki obim laži postoji u kontinuitetu.


Bez očekivanja

- Oni i dalje zadržavaju "lažnog" visokog predstavnika, sudije u Ustavnom sudu, ne daju saglasnost da se to riješi, pokušavaju da se na taj način to riješi. Da li ćemo mi u EU zavisi od naše volje a ne od volje stranaca, a to govori da ćemo ući u neke nove probleme. Da ne bude da sam ja protiv, ali ne očekujem ništa - kazao je Dodik.

Također, upitan je o godišnjici potpisivanja Dejtonskog sporazuma gdje je izjavio da je to jedan od međunarodnih sporazuma na najvećim svjetskim garantima toga vremena, koje su bile bilateralno uključene. 

- To su SAD, Britanija, Rusija i EU. Oni su odmah nakon nekoliko godina krenuli u rušenje Dejtonskog sporazuma. Epilog tog rušenja je promjena Dejtona, a to je bilo nametano od visokog predstavnika koji nisu imali nikakvo ovlaštenje da to rade od nekog famoznog Savjeta za implementaciju mira koji nije sastavni dio Dejtona. Mislim da smo imali da BiH konstituišemo na Dejtonskim principima, sada vidimo da oni krše sve međunarodne sporazume koji stoji - poručuje Dodik.


Ustavno podešavanje

Dodik je ponovio stavove od ranije da "RS neće ostati u neustavnoj BiH".

- Oni su se opredijelili da svaki dan kada ustanu nam diktiraju nova pravila i samo to poštuju - izjavio je Dodik između ostalog.

On je kazao da se taj svijet neće i ne može održati, dodavši da je RS to otkazala odavno.

- Vratite BiH na ustavno podešavanje. RS nema problem sa ustavnim okvirom, u neustavnoj BiH ne želimo da budemo ali uložit ćemo još jedan napor da BiH bude ustavna i održiva - kazao je Dodik na kraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.