ZASTUPNIK SDP-A

Čengić pružio podršku gradonačelniku Istanbula: Porazit će i režimske sudove

Uz podršku naroda, dva puta je pobijedio Erdoanove političke marionete, napisao je Čengić na Twitteru

Čengić: Imamoglu će pobijediti i režimske sudove. Printscreen / Anadolija

H. J. I.

14.12.2022

Zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Federacije BiH Irfan Čengić pružio je podršku gradonačelniku Istanbula Ekremu Imamogluu, koji je danas osuđen na više od dvije godine zatvora. Sub mu je izrekao i zabranu obavljanja političkih funkcija zbog navodnog vrijeđanja članova državne izborne komisije.

- Uz podršku naroda, dva puta je pobijedio Erdoanove političke marionete. On će također poraziti i režimske sudove - napisao je Čengić na Twitteru. 

Imamogluu, koji je član glavne opozicione Republikanske narodne Partiji (CHP), suđeno je zbog govora iz 2019., poslije poništavanja rezultata lokalnih izbora u Istanbulu, u kojem je naveo da poništavanje legalnih izbora predstavlja "budalaštinu".

Optužbom je tražena maksimalna kazna zatvora od četiri godine, a u tužbi se navodi da je Imamoglu nanio tom izjavom uvredu članovima državne izborne komisije.

Pobjeda Imamoglua u martu 2019. na izborima za gradonačelnika Istanbula poništena je nakon što je Partija pravde i razvoja turskog predsjednika Erdoana prijavila nepravilnosti tokom održavanja tih izbora, a na ponovljenim izborima u junu ponovo je pobijedio Imamoglu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.