STAVOVI

Poslanik Bundestaga Josip Juratović za "Avaz": BiH napravila veliki iskorak

Šmit ništa ne radi napamet, bez strategije, i on je i do sada sve činio s mnogo aktera

Juratović: Predstoji još puno posla. ARMIN DURGUT / PIXSELL

Piše: Al. Bajramović

15.12.2022

U godini na izmaku Bosna i Hercegovina dobiva kandidatski status, a Hrvatska ulazi u eurozonu i Šengen, što Josip Juratović smatra i svojim uspjesima u najuspješnijoj godini njegove dosadašnje karijere u Bundestagu.


Bili izbori

Kako kaže, „BiH mi je posebno bitna i vrlo je važno da dobije kandidatski status“.

- Istina je da ima puno posla da se uradi, ali napravljen je veliki iskorak. Puno toga se u BiH ove godine promijenilo. Sjetimo se da je do polovine godine sve bilo u nekim blokadama, mislilo se da ne može dalje, a onda su izbori, koje je blokirao Čović, uspješno provedeni - kazao je Juratović.

Uz šefa Delegacije EU Johana Satlera (Johann Sattler), visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) smatra jednom od najzaslužnijih osoba za napredak BiH, navodeći da je za godinu uradio više nego svi njegovi prethodnici.

Ističe da je njegov zadatak da deblokira i sve buduće blokade u funkcioniranju institucija i procesu uspostave vlasti.

- Na početku sam rekao da je tih, ali dosljedan i da će ono što je naumio završiti. On će tražiti i naći put kako deblokirati procese, jer ima odgovoran pristup. Ništa ne radi napamet, bez strategije, i on je i do sada sve činio s mnogo aktera – predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice, stranaka, ali i evropskih institucija, pojedinih evropskih i susjednih zemalja, Vašingtonom i UN-om - istakao je Juratović.


Nema ladica

Na pitanje koliko je opravdan strah da Šmit svojim odlukama ide naruku HDZ-a, Juratović kaže da ga je na vrijeme upozorio da ne dopusti da ga “stave u jednu od ladica nacionalnih vođa” Čovića, Dodika i Izetbegovića.

- Kristijan Šmit nije ni u čijoj ladici i ima jednak pristup svima. Razgovara i s Bošnjacima, i sa Srbima, i s Hrvatima. Na kraju krajeva, u BiH imate Hrvate koji se apsolutno ne slažu s politikom Čovića. Zato mi je teško kad radikalna bošnjačka strana pokušava stvoriti averziju prema Hrvatima. Na retoriku se mora paziti, jer nemate Hrvate, Srbe i Bošnjake, već radikale i demokrate - potcrtao je Juratović.

Domaće poglavice

Od svih u BiH očekuje da kandidatski status bude podstrek za ispunjavanje obaveza na putu ka EU.

- Glavni zadatak u regiji sada mora biti da se stabilizira BiH. Od novih političkih struktura očekujem da izgrađuju stabilne i funkcionalne institucije. Za nas iz EU je najveći problem bio to što to do sada nije bio slučaj, jer smo imali trojicu poglavica koje su se slagale samo u tome da se ništa ne mogu složiti - kazao je Juratović.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.