RAZGOVOR

Josip Juratović, poslanik Bundestaga, za "Avaz": Šmit ne može čekati dugo

Kad politika nije u stanju riješiti probleme u državi, onda se oni rješavaju izvana, kaže Juratović

Facebook

Alen Bajramovic

18.1.2024

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) produžio je za nekoliko dana prvobitno dati rok za dogovor o izmjenama Izbornog zakona, a, ako dogovor izostane, nametnut će tehničke izmjene i osigurati da izbori u BiH budu pošteni.

Plan i obaveza

Poslanik Bundestaga Josip Juratović ne sumnja u njegovu odlučnost da to i učini, jer to je i njegov plan, ali i obaveza.

- Kad politika nije u stanju riješiti probleme u državi, onda se oni rješavaju izvana. Status quo, koji je godinama trajao, ne može ići unedogled. Šmit ima apsolutnu podršku međunarodne zajednice da se status quo spriječi i da se traže rješenja. Političarima je dao mogućnost, ali ne može čekati dugo jer BiH mora ići dalje - kaže Juratović.

Demokratija se sastoji od dijaloga i kompromisa, podsjeća, te očekuje da se razgovori koncipiraju na način da se ne pita ko šta želi, već ko šta nudi drugoj strani, kako bi se došlo do dogovora.

Pošteni izbori su temelj evropske demokratije, a Izborni zakon dio prioriteta na evropskom putu. Juratović upozorava da političari riskiraju da BiH ostane bez novca iz pristupnih fondova i paketa pomoći EU, a procjenjuje se da bi na taj način u projekte u BiH moglo biti usmjereno više od milijardu maraka.

Sve jasno

- Novac je potreban za rješavanje vitalnih problema u ekonomiji, infrastrukturi. To bi trebalo boljeti i biti interes svakog građanina. Da pojedince u politici osobno ne interesira novac, jer su se dovoljno novca nakupili, to mi je potpuno jasno, ali ih mora interesirati politički opstanak. Ne mogu vječno držati ljude u taboru, tražeći neprijatelje u onim drugim - ističe Juratović.

Šute na sve što se sada zbiva

Zato očekuje i reakciju građana, barem, kako kaže, u istoj mjeri i s energijom kojom su pokušavali otjerati Kristijana Šmita iz BiH.

- Mnogo bi mi draže bilo da se dignu radnici, prosvjetni radnici, akademici, intelektualci i tu istu energiju usmjere prema svojim političarima, da konačno rješavaju probleme države i urede je kao normalnu, demokratsku i funkcionalnu. Ne da šute na sve što se sada zbiva - poručuje Juratović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.