VELIKO ISKUSTVO

Semir Osmanagić počastio svoje uposlenike i vodiče: Nezaboravno putovanje i obilazak znamenitosti Egipta

Putovanje je zaključeno s posjetom podzemnom Serapeumu u kome se krije 25 višetonskih granitnih kapsula čija mašinska obrada ne može biti objašnjena inferiornim alatima faraonskog Egipta, rekao je Osmanagić

N. Sm.

15.12.2022

Uposlenici imali priliku obići brojne znamenitosti Egipta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Uposlenici, vodiči i saradnici Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" vratili su se sa nezaboravnog putovanja u Egipat. Osnivač Fondacije i pronalazač bosanskih piramida Semir Osmanagić želio je na ovaj način da nagradi svoje uposlenike, a s druge strane da im omogući posjet i obilazak najznačajnijih znamenitosti drevnog Egipta. 

Osmanagić je prvo odveo svoje uposlenike u Dolinu kraljeva u Luksoru gdje su sahranjivani faraoni tvrdeći da su pogrešna shvatanja da su mumije pronađene u piramidama. 

Obišli brojne znamenitosti

- Prelijepa arhitektura hrama kraljice Hatšepsut, neobjašnjivi hiljadutonski Kolosi Memnona, veličanstveni hramovi Luxor i Karnak te kompleksi Abydos i Dendera upotpunili su sliku zašto su važne lokacije oko nekadašnjeg glavnog grada Tebe. Drugi dio putovanja je prošao u obilasku neponovljivih piramida na platou Gize, koje nazivaju Keospovom, Kefrenovom i Mikerenovom, zatim piramida u Dahšuru (Crvena i Savijena) te piramida u Sakkari (Đoserova, Unasova). 

Putovanje je zaključeno s posjetom podzemnom Serapeumu u kome se krije 25 višetonskih granitnih kapsula čija mašinska obrada ne može biti objašnjena inferiornim alatima faraonskog Egipta, ispričao nam je Osmanagić po povratku u Visoko. 

"Učinak se ne može opisati riječima"

 Vodiči Fondacije su bili u prilici da upoznaju egiptologe i njihov način prezentacije, turističku industriju Egipta, hotele i ugostiteljstvo i moći će da naprave komparaciju s razvojem turizma u Visokom. 

– Učinak ovog putovanja se ne može opisati riječima. Dr.Osmanagiću prvo dugujemo neizmjernu zahvalnost na organizaciji puta u zemlju koja je i prva asocijacija na piramide. Imali smo priliku obići sve najbitnije znamenitosti ove zemlje, poslušati prezentacije egipatskih vodiča, kao i prezentacije i zapažanja našeg dr. Osmanagića. Za jednog vodiča ovo je zaista jedno sjajno iskustvo sticanja znanja, ali i putovanja na drugi kontinent gdje smo doživjeli prijatnost i gostoprimstvo domaćina, ali i turistički život Luksora i Kaira. Jedno nezaboravno iskustvo i poticaj za daljnji rad i napredovanje – kazao nam je vodič Fondacije Amar Kulović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.