OZVANIČENA DRŽAVNA VLAST

Ovo je sporazum koji su potpisali SNSD, HDZ i Osmorka

Potpisani sporazum se sastoji od šest dijelova

Sporazum potpisali Dodik, Čović i Nikšić. Avaz / Twitter

E. Ć.

15.12.2022

Predstavnici SNSD-a, HDZ-a i Osmorke Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić danas su potpisali sporazum o formiranju državne vlasti. 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik objavio je sporazum na društvenim mrežama.


Potpisani sporazum se sastoji od šest dijelova i to: Evropske integracije, Brzo usvajanje budžeta, Mjere i aktivnosti za ekonomski rast i razvoj te uspostavljanje mehanizma za brzu prohodnost i odobrenje investicionih projekata, Izborni zakon i demokratizacija izbornog procesa, Reforma pravosuđa i Reforma sigurnosno-obavještajnog sistema.

1) Evropske integracije

Potpisnici ovog sporazuma izražavaju opredjeljenje za punopravno članstvo BiH u EU. Obavezali su se da će preduzimati zakonodavne, reformske i druge potrebne aktivnosti u cilju ispunjavanja uslova za pridruživanje Uniji, "poštujući pritom ustavnu strukturu i nadležnosti BiH, entiteta te konstitutivnost naroda i ustavne mehanizme odlučivanja i njihove zaštite".

Navodi se i da će aktivno raditi na kapacitiranju nadležnih institucija BiH kako bi značajnije pristupile EU fondovima, kao i to da će potpisnici sve vrijeme usko sarađivati sa EU i u tome tražiti i težiti kompromisima i prevazilaženju spornih političkih pitanja.

2) Brzo usvajanje budžeta

Potpisnici sporazuma su se usaglasili da će pristupiti svim potrebnim radnjama kako bi što prije usvojili budžet, ali se ne navodi precizan rok do kada će to uraditi.

3) Mjere i aktivnosti za ekonomski rast i razvoj te uspotavljanje mehanizma za brzu prohodnost i odobrenje investicionih projekata

Ovo je najobimniji dio sporazuma, sastoji se iz šest tačaka. Između ostalog, u ovom dijelu se navodi "kako se stranke iz ovog sporazuma obavezuju na transparentno informisanje o investicijama".




Sporazum SNSD-a, HDZ-a i Osmorke. Twitter

4) Izborno zakonodavstvo i demokratizacija izbornog procesa

Potpisnici sporazuma dogovorili su se da hitno provedu, a najkasnije u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima, ograničene promjene Ustava BiH i usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u skladu s odlukom ustavnog suda i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

5) Reforma pravosuđa

- Potpisnici ovog sporazuma opredijeljeni su izvršiti cjelovitu reformu pravosuđa, vodeći se ustavnim nadležnostima BiH, entiteta i kantona, preporukama Evropske komisije, evropskim standardnima, dosadašnjim iskustvima i dobrim evropskim praksama, čvrsto opredijeljeni za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije - piše u ovom dijelu sporazuma.

6) Reforma bezbjednosno-obavještajnog sistema

- Potpisnici ovog sporazuma opredijeljeni su izvršiti reformu bezbjednono.obavještajnog sistema u cilju njegove potpune depolitizacije i profesionalizacije, kako bi se u cjelosti onemogućila zlupotreba tog sistema u političke ili neke druge svrhe - navodi se u sporazumu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.