BRATUNAC

Smještajni objekt asocira na kulu Husein-kapetana Gradaščevića: U selu Mihaljevići gradi se etno-selo

Imat će pogon za proizvodnju čajeva i preradu voća i povrća, kazao je Hasanović. Bit će izgrađeni kamin za spravljanje isključivo tradicionalnih jela i sušara za sušenje mesa

Hasanović: Radovi na kuli u završnoj fazi. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

17.12.2022

Selo Mihaljevići, koje se nalazi na lijevoj obali rijeke Drine u Bratuncu, dobit će prelijepo etno-selo s muzejskom postavkom. Etno-selo, za koje smatraju da će postati turistički hit, gradi Husref Hasanović (59), rodom iz Mihaljevića, a koji živi i radi u Austriji.


Ljetni boravak

Prema riječima Hasanovića, njegova rodna gruda bogata je raznim ljekobiljem i svim vrstama voća te je odlučio da buduće etno-selo ima dva mala pogona za pakovanje ljekovitog bilja za čajeve i preradu voća i povrća.

- Smještajni objekt, koji asocira na kulu Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu, u završnoj je fazi. Tu su sobe za spavanje, dnevni boravak s kuhinjom i ostali prostori.

Drugi objekt, koji je u izgradnji, služit će za ljetni boravak, a imat će i dva mala pogona za pakovanje čajeva i preradu voća i povrća, a sve za potrebe etno-sela i tržište - pojasnio nam je Hasanović.

Naglašava da će u istom objektu biti i muzejska postavka, gdje će biti izložen veliki broj eksponata koje je kupio i dobio.


Ljekovito bilje

Osim toga, bit će izgrađeni kamin za spravljanje isključivo tradicionalnih jela i sušara za sušenje mesa.

Kaže da će sve sirovine za etno-selo i dva mala pogona za preradu ubrati u rodnom selu, koje je bogato čistim ljekovitim biljkama, raznim voćem i povrćem koje do sada malo ko koristi. Na tim će poslovima, ističe, angažirati nekoliko stalnih radnika, isključivo povratnika u Mihaljeviće i susjedna sela, od kojih će otkupljivati njihove proizvode.


Investicija od 150.000 KM

Hasanović je izračunao da će ga ovaj projekt koštati 150.000 maraka, ali, kako kaže, uz stalni rast cijena građevinskog i drugog materijala, bit će potrebno još sredstava. Raduje ga to što su Mihaljevići dobili gradski vodovod, ali je problem loš put od glavne saobraćajnice do sela, u dužini od oko 500 metara. Nada se da će lokalne i državne institucije, uz pomoć mještana, i taj problem uskoro riješiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.