UGLEDNI PROFESOR

Kazaz za "Avaz": Sivro treba podnijeti ostavku, to što je zakon na strani pedofila, ne znači da posjeduje druge kvalitete

Sivro ne drži do onih vrijednosti koje štite djecu od osoba kakav je pomenuti gospodin, čije ime neću da izgovaram, rekao je

Kazaz: Sivro treba podnijeti ostavku. AVAZ / FENA

Piše: S. Spahić

18.12.2022

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Enver Kazaz smatra da predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Saudin Sivro treba podnijeti ostavku zbog izjava u kojima je branio presuđenog silovatelja Samira Alihodžića, koji je nakon izvršenja kazne vraćen u školu.

- On bi pod hitno trebao da podnese ostavku na mjesto predsjednika u Sindikatu zato što je odbranom spomenute osobe zapravo pokazao da ne drži do društvenih vrijednosti koje su vrlo važne za odgoj i obrazovanje. Ne drži ni do onih vrijednosti koje štite djecu od osoba kakav je pomenuti gospodin. Gospodin Sivro je prešao granicu dozvoljenog i normalnog u javnoj komunikaciji - istakao je Kazaz za portal "Avaza".

Treba razmotriti šta govori

Smatra da Sivro treba hladne glave razmotriti šta zapravo govori.

- Ako je već zakon na strani pomenutog gospodina čije ime neću da izgovorim, onda to ne znači da ta osoba posjeduje i druge kvalitete koje ga preporučuju za obavljanje nastavničke dužnosti. Zakon bi trebalo bitno mijenjati i takvim osobama ne dozvoliti da rade sa maloljetnicima u osnovnim i srednjim školama - kazao je Kazaz za "Avaz".

Instrumentalizirani sindikati

Upitan kakva se poruka šalje od strane sindikata, on je kazao da zadnji protesti jasno govore da je riječ o instrumentaliziranim sindikatima. 

- Tražiti neku pomoć pred kraj godine, kada je budžet već pred kraj, a novi skoro usvojen to je samo politički pritisak na Vladu, kada se formira nova vlast. Tražiti pomoć na početku godine je sindikalno opravdano i ono se može ukalkulirati u budžet. Sivro i ostali su dozvolili da budu instrument određene političke partije i da rade u njeno ime.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.