OD KONJICA DO NEUMA

Zdravstveni radnici danas izlaze pred Vladu HNK: Masovni protesti zbog neisplaćenih 1.080 KM

Trebaju li zdravstveni radnici organizirati proteste pred svim zdravstvenim ustanovama i pred svim sjedištima jedinica lokalne samouprave da bi ih se ozbiljno shvatilo, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva HNK

Ministarstvo zdravstva HNK smatra da su zahtjevi opravdani. Fena

A. Č. / Fena

19.12.2022

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK smatra kako su zahtjevi zdravstvenih radnika za isplatu jednokratne novčane pomoći opravdani.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a navode kako je Vlada izdvojila dodatna višemilionska sredstva za zdravstvene ustanove u HNK-u te dodaju kako odgovornost za finansiranje zdravstvenih ustanova imaju i drugi (su)osnivači - gradovi i općine.

Adresa za sve probleme

- Vlada HNK-a je vremenom postala "prava" adresa za sve probleme, no u ovom slučaju sigurno nije jedina. Vlada HNK-a se usprkos upozorenjima da postoje i druge ranjive i potrebne kategorije (korisnici socijalne pomoći, penzioneri, branitelji, zdravstveni djelatnici…), uvjerena u pozitivne odluke drugih poslodavaca, odlučila maksimalnim iznosom pomoći samo direktnim korisnicima kantonalnom budžetu te se u finansijskom smislu dovela u gotovo bezizglednu situaciju da (prizna i) popravi grešku sada kada su te odluke izostale - navodi se u dopisu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a dostavljenom Feni.

Podsjeća se kako je Vlada HNK-a izmjenama i dopunama Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a i Izmjenama i dopunama budžeta HNK-a za 2022. godinu predvidjela dodatna finansijska sredstva u iznosu od 16.000.000 KM za pomoć zdravstvenim ustanovama u HNK-u, međutim poslodavac nije dio tih sredstava previdio za pomoć samim zdravstvenim djelatnicima.

Pitamo se samo dokle tako?

- Umjesto toga, upućuju ih na adrese osnivača, prvenstveno Vlade HNK-a, a Vlada je (su)osnivač 4 od 16 zdravstvenih ustanova, no i pored toga ove je godine za sve zdravstvene ustanove već izdvojila 13.000.000 KM. Kada bi drugi osnivači, gradovi i općine, iz svojih proračuna izdvajali finansijska sredstva samo za njihove zdravstvene ustanove, u omjeru kako to čini Vlada HNK-a, odgovorno tvrdimo da ne bi bilo problema u finansiranju zdravstvenih ustanova - poručili su iz Ministarstva zdravstva.

U saopćenju se dodaje kako je nedopustivo da se ponovno sva odgovornost pokušava prebaciti isključivo na Vladu HNK-a.

- Pitamo se samo dokle tako? Trebaju li zdravstveni radnici organizirati proteste pred svim zdravstvenim ustanovama i pred svim sjedištima jedinica lokalne samouprave da bi ih se ozbiljno shvatilo, ne samo u ovom slučaju? - stoji u saopćenju Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a.

Podsjećamo, sindikati zdravstvenih djelatnika HNK-a za danas su najavili protestni skup ispred sjedišta Vlade HNK-a u Mostaru, jer zdravstveni radnici nisu obuhvaćeni odlukom o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.