MOSTAR

"Avaz" na licu mjesta: Počela dvodnevna konferencija "Od pandemije do infodemije"

Koliko su zapravo dezinformacije naštetile i širile paniku i netrpeljivost među ljudima

Piše: N. Avdagić - N. Subašić

20.12.2022

Konferencija "Od pandemije do infodemije" koja se održava u Mostaru u hotelu "Mepas", počela je jutros.

- Mišljenje jednog stručnjaka je najniži nivo dokaza. Što smo bliže izvoru informacija on je najmanje izmijenjen - istakla je Jelena Kanilić, naučna novinarka i jedna od panelistica.

Konferencija će se održavati danas i sutra gdje će panelisti diskutovati o zanimljivim i aktuelnim temama vezanim za COVID pandemiju sa kojom smo se borili i koja još uvijek nije zvanično proglašena završenom.


Informisanje javnosti o zdravstvenoj krizi

Prva panel diskusija govori o tome kako spriječiti da se panika širi brže od virusa.

Koliko je pomoglo krizno komuniciranje i doprinjelo smjanjenju panike među ljudima u periodu početka i jeka COVID-a.

U prvoj panel diskusiji obratili su se prim. dr. Vesna Lučić - Samardžija specijalista epidemiologije, Zlatan Perišić, Stručni savjetnik, Ministarstvo zdravstva FBiH, Jelena Kalinić, naučna novinarka, autorica portala Vakcine.ba, Tatjana Sekulić, izvršna producentica multimedije, N1.

 

Stvarne posljedice dezinformacija i lažnih vijesti

U panelu 2 govori se o tome kako se panika širi brže od virusa i koliko su zapravo dezinformacije naštetile i širile paniku i netrpeljivost među ljudima.

Govorili su Jelena Vujić, rukovodilac za odnose sa javnošću, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Darko Brkan, član Uredničkog kolegija Raskrinkavanje.ba, Almir Panjeta, novinar.Storytelling u službi promocije nauke i zdravlja

Tema panela 3 govori o tome zašto je važno znati jasno ispričati priču?

Govore Milica Momčilović, predsjednica Svjetske federacije naučenih novinara i članica Upravnog odbora Balkanske mreže naučenih novinara (Zoom), Guy De Launey, dopisnik BBC za Zapadni Balkan, novinar magazine Monocle (Zoom), Almir Kurt, kreativni direktor, BBDO Sarajevo.

Između pandemije, pacijenata i publike

Tema Panela 4: Kako sačuvati razum i umiriti druge?

Govore mr. sc Siniša Skočibušić, dr. med, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne I Hercegovine, prof. dr. Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetsko - kliničkog centra RS, doc. dr. Saša Dragić, šef Odjeljena poluintenzivne njege za nehirurške grane Univerzitetsko - kliničkog centra RS, Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, Senka Kurt, glavna i odgovorna urednica, Interview.ba (Zoom).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.