REAKCIJE

Bakira Hasečić za "Avaz": Historijska odluka Suda BiH, pripadnici Ravnogorskog pokreta osuđeni na zatvorsku kaznu

Visinom zatvorske kazne mi, žrtve, nismo zadovoljni, ali s druge strane jesmo što je uopšte presuđen ovaj vid djela za koji su se teretili, kazala je Hasečić

Hasečić: Pozivi na nova klanja u miru stvaraju opravdani strah. Printscreen

Piše: A. Bajramović

21.12.2022

Zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, trećestepeno vijeće Suda BiH jučer je potvrdilo presudu članovima Ravnogorskog pokreta RS. Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni su na po pet mjeseci zatvora. Ovim povodom oglasila se Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena – žrtva rata" koje je podnijelo krivičnu prijavu.

- Ovo je historijski važna presuda Suda Bosne i Hercegovine, jer se radi o prvoj takvoj presudi na državnom sudu. I sama sam svjedočila u tom predmetu. Visinom zatvorske kazne mi, žrtve, nismo zadovoljni, ali s druge strane jesmo što je uopšte presuđen ovaj vid djela za koji su se teretili – kazala je Hasečić za portal "Avaza".


Da je presuda bila drugačija, dodaje, oni koji šire mržnju dobili bi dodatni podstrek, a žrtve bi bile dodatno uznemiravane.

- Pozivi na nova klanja u miru stvaraju opravdani strah da bi se historija mogla ponoviti, krenuti u nove zločinačke pohode provođenja velikosrpske ideologije koji baštini presuđeni trojac. A ta ideologija je ideologija klanja, istrebljenja i progona Bošnjaka sa teritorija koji su određeni kao isključivo srpski. Ovom presudom je, na neki način, mada simbolično, Sud Bosne i Hercegovine presudio i ideologiji, te je potvrdio njen zločinački karakter – ističe Hasečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.