JAVNOST OGORČENA

Nakon otkaza pedofilu Samiru Alihodžiću: Mora otići i Sivro!

Sivro javno dao podršku Alihodžiću rekavši: „O kolegi lično mogu reći sve najljepše“

Sivro: Brojne kritike. Facebook

Piše: A. Č. – E. Ma.

22.12.2022

Otkaz Samiru Alihodžiću, nastavniku OŠ “Grbavica 1” je pripremljen i bit će uručen danas, ali s jučerašnjim datumom, potvrdio je za „Dnevni avaz“ predsjednik Vijeća roditelja ove škole Dalibor Tanić. Kako nam je rekao, ova informacija mu je potvrđena od jednog roditelja koji je prisustvovao jučerašnjem sastanku škole te također ni bojkota nastave neće biti.


Građani Sarajeva, ali i cijele BiH, posebno roditelji đaka Osnovne škole „Grbavica 1“ ogorčeni su što je dozvoljeno da se nastavnik tjelesnog odgoja Samir Alihodžić vrati na nastavu. On je u novembru prošle godine pravomoćno osuđen na godinu zatvora i godinu zabrane obavljanja djelatnosti zbog krivičnog djela bludne radnje nad učenicom.


Promijenio priču

Međutim, javnost je još više ogorčena zbog postupka predsjednika Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudina Sivre, koji je javno dao podršku Alihodžiću rekavši: „O kolegi lično može reći sve najljepše.“

Kada je njegov stav objavio „Avaz“, uslijedile su brojne kritike od uglednih profesora, ombudsmana, roditelja, a Sivro je promijenio priču.

- Branio sam Samira Alihodžića jer sam imao potpuno drugačije informacije od onih koje su kasnije isplivale, zato što se mi u Sindikatu nismo bavili tim problemom, niko nam nije signalizirao ništa o tome - rekao je Sivro.

Dodao je da je pogriješio.


Svi griješe

- Dao sam izjavu koja je pogrešna, pogriješio sam, ali nisam imao sve informacije. Pozivao sam Samira Alihodžića i njegovog advokata da sve kažu nadajući se da će reći nešto o tome. Ja sam sebe ovdje izložio. Saudin Sivro nikada više neće ljude štititi i zalagati se na ovaj način ako nema potrebnu informaciju. Zeznuo sam se - rekao nam je Sivro.

Na pitanje zbog čega je uopće stao u zaštitu presuđenog pedofila, imao je kratak odgovor:

- Pogriješio sam. Svi griješe.

No, javnost je ogorčena zbog njegovih izrečenih stavova i traži odgovornost od prvog čovjeka Sindikata zahtijevajući njegovu ostavku. Zaštitnik pedofila, u to nema sumnje, uopće ne može i ne treba biti na čelu Sindikata osnovnog obrazovanja u KS. 

Inspekcija bila u školi

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS obavila je nadzor u Osnovnoj školi “Grbavica 1”.

Utvrđene su brojne nepravilnosti i, kako saznajemo, trebala bi biti izrečena određena upravna mjera.

Sporno je u ovom slučaju to kako je Alihodžić dobio uvjerenje o nekažnjavanju te kako direktor škole nije bio upućen u ovaj slučaj koji se po sudu vuče još od 2016. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.