SLUČAJ PEDOFIL-NASTAVNIK

Zašto šuti ministrica Naida Hota-Muminović?

Odbraniti, prešutjeti ili biti bez ikakve reakcije na činjenicu da se presuđeni pedofil vratio u školu i da predaje djeci, u najmanju ruku je sramotno

Hota-Muminović: Alihodžić dao otkaz. Avaz

Piše: E. Ma.

21.12.2022

Odbraniti, prešutjeti ili biti bez ikakve reakcije na činjenicu da se presuđeni pedofil vratio u školu i da predaje djeci, u najmanju ruku je sramotno.

Prethodnih dana "Avaz" je otkrio pedofila Samira Alihodžića, nastavnika tjelesnog odgoja u sarajevskoj OŠ "Grbavica 1", koji je, iako osuđen na robiju za pedofiliju, nastavio raditi u ovoj školi.

Bivši zet Kemala Ademovića (Narod i pravda), bivšeg šefa AID-a, 11. novembra prošle godine osuđen je na jednogodišnju kaznu zatvora kao i jednogodišnju zabranu obavljanja posla nastavnika zbog krivičnog djela bludnih radnji nad maloljetnicom.


Platio kaznu

No, "Avaz" je saznao da je nastavnik tjelesnog odgoja Samir Alihodžić, iako je pravomoćno osuđen za pedofiliju, vraćen u ovu obrazovnu ustanovu.

On je platio kaznu i tako se našao na slobodi, a zatim vratio i na posao, jer ga zakon u tome ne sprečava. Sve ovo izazvalo je žestoke reakcije u javnosti i još jednom jasno prikazalo sliku u kojem se nalazi bh. društvo.

Osim ovog slučaja, javnost je zapanjila i reakcija Saudina Sivre, predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS koji je stao u zaštitu pedofila.

No, na činjenicu da se osuđeni pedofil redovno vratio u nastavni proces ostala je nijema i ministrica obrazovanja Naida Hota-Muminović (Narod i pravda).



Šturo saopćenje

Osim šturog saopćenja da će, putem Vlade Kantona Sarajevo uputiti sve potrebne inicijative kako bi se što cjelovitije riješilo pitanje rada sa djecom za osuđene pedofile, te da su inicirali inspekcijski nadzor nad radom škole, ministrica se nije previše miješala u ovaj slučaj koji spada u resor njenog ministarstva.

Neprihvatljiva je činjenica da se pedofil mogao približiti učenicima, da je najnormalnije nastavio raditi nakon presude, da svi sliježu ramenima i govore da nisu bili previše upoznati s činjenicama.

Postavlja se pitanje koliko je ovakvih i sličnih slučajeva u ostalim školama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.