AFERA PEDOFIL

Javnost i dalje čeka na odgovore: Sivro bez ostavke, ministrica se krije

Nama su trenutno u interesu djeca koja su vrlo uzrujana, moramo štititi njihov interes, rekla je Parla

Sivro podržao pedofila, a Hota-Muminović se ne oglašava. VLADA KS / Facebook

Piše: A. Čengić

22.12.2022

Ni sedam dana otkad je „Avaz“ objavio šokantnu vijest da je nastavnik Osnovne škole „Grbavica 1“ Samir Alihodžić, koji je pravomoćno osuđen za pedofiliju, vraćen u školu ne prestaju reakcije javnosti.

Priznao grešku

Iako je Alihodžić u ponedjeljak dao otkaz, šokantno je to što škola nije pravovremeno reagirala, već se Alihodžić povukao sam s pozicije. Škola se tek sinoć zvanično oglasila o ovom slučaju.

Roditelji đaka strepili su za svoje mališane, a s nevjericom i zgražanjem su pratili razvoj situacije. Dva dana nakon što smo objavili ovu vijest javnost je svojom izjavom šokirao predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro, koji je javno podržao pedofila kazavši: „O kolegi lično mogu reći sve najljepše.“

Kada je uvidio da je „preletio“, pravdao se: „Pogriješio sam. Svi griješe.“ Zbog njegovih sramotnih izjava svi traže da se povuče. No, ostavku nije podnio.

Odgovora o ovom slučaju nema ni od resorne ministrice Naide Hota-Muminović. Ona se samo jednom oglasila o ovom slučaju, i to 17. decembra, kada je najavila razmatranje izmjene propisa koji reguliraju rad osuđenih pedofila u obrazovnom sistemu.

Interes djece

Dijana Parla iz Vijeća roditelja KS za „Avaz“ je rekla da su roditelji uradili svoj posao.

- Za sve ostale stvari, to se tiče prijava i tužbi, ništa ne možemo dok ne bude zasjedao Kantonalni odbor Vijeća roditelja. Da li će neko odgovarati, treba vidjeti s Ministarstvom, sačekati inspekcijski nalaz, utvrditi sve činjenice. Mi smo roditelji volonteri i nama su trenutno u interesu djeca koja su vrlo uzrujana. Moramo štititi interese djece - rekla je Parla.

Najveće zlo u sistemu

Da je Sivro rak-rana obrazovanja u Kantonu Sarajevo, rekao nam je profesor u Muzičkoj školi Mehmed Bajraktarević.

- On je najveće zlo koje se pojavilo u sistemu obrazovanja. Gotovo da nema osobe koja se u proteklih deset godina nije zaposlila bez Sivrinog odobrenja. Bez njega se nije moglo ništa uraditi. Za sve što govorim, imam dokaze. Tvrdim da je Sivro opasniji po društvo nego taj pedofil, a tom pedofilu treba zabraniti prilazak svakoj instituciji koja se bavi maloljetnicima - rekao je Bajraktarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.