JASNA PRAVILA

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH objašnjavaju: Za izvoz u EU potrebna zelena ekonomija

Upozoravaju da je u BiH evidentan nedostatak strateškog, regulatornog i političkog okvira za podršku tranziciji

Bh. izvoznici: Tranzicija neophodna za opstanak na tržištu. Ilustracija

Piše: A. Kukić

22.12.2022

Promjene na tržištu zemalja EU, našeg vanjskotrgovinskog partnera, obuhvataju prelazak s linearnog na cirkularni model, kao i uspostavljanje energetske efikasnosti te usvajanje EU standarda koji se odnose na količinu korištene sirovine iz reciklata.

Ukoliko se u naredne dvije godine ovaj model ne primijeni u našoj zemlji, domaća proizvodnja će biti u potpunosti ugrožena.


Buđenje svijesti

Iz Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH kazali su za „Avaz“ da će izvoznici iz naše zemlje morati poštovati principe “zelenog poslovanja” za izvoz na EU tržište.


Cirkularna ekonomija: Ništa se ne gubi i ne stvara se višak. Ilustracija

- Iako ne postoji sistemski pristup cirkularnoj ekonomiji u našoj državi, evidentan je porast inicijativa za njeno promoviranje. Principi “zelenog poslovanja” se već nameću domaćim izvoznicima ukoliko žele biti u sastavu EU lanca vrijednosti te ukoliko žele biti konkurentni na spomenutom tržištu - naveli su iz VTKBiH.


Pet kompanija

VTKBiH je s Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju “Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH” potpisao memorandum o razumijevanju povodom saradnje na projektu koji se implementira do avgusta 2024. godine.

- Fokus je na podizanju svijesti o važnosti primjene zelene ekonomije, izgradnji kapaciteta svih nadležnih institucija te podršci uvođenju zelenih poslovnih modela za pet pilot-kompanija iz sektora metaloprerađivačke i drvoprerađivačke industrije u segmentu razvijanja poslovanja po principima cirkularne ekonomije - kazali su. 

Koje su razlike

Linearna ekonomija se zasniva na principu “uzmi – proizvedi – baci”. Kružna ekonomija zasniva se na kružnom kretanju u prirodi u kojem se sve eksploatira, mijenja oblik i ponovo vraća u ciklus. Ništa se ne gubi i ne stvara se višak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.