ZDRAVSTVO

Provjerili smo kakva je situacija u domovima zdravlja: Je li nestašica penicilina u BiH

Građani navode da penicilin sami moraju kupiti i donijeti u ambulante

U Domu zdravlja KS situacija stabilna. AVAZ

Piše: A. Kukić

23.12.2022

Prije nekoliko dana vlada Velike Britanije donijela je protokole za ublažavanje nestašice penicilinskih lijekova koji se koriste za liječenje infekcija. Na taj način će biti moguće propisivanje alternativnih lijekova tamo gdje su zalihe penicilina male.


Povećana upotreba

I na društvenim mrežama u BiH pojavile su se tvrdnje o nestašici te građani navode da penicilin sami moraju kupovati i nositi u ambulante. Tragom ove informacije, kontaktirali smo domove zdravlja.

Portparol Doma zdravlja KS Arman Šarkić kazao je za “Avaz” da je provjerio ove navode i da u ovoj zdravstvenoj ustanovi nema nikakvih naznaka o nestašici penicilina.

- Činjenica jeste da se u ovom periodu, od neka dva do tri mjeseca, penicilin više koristi zbog pojave upala, ali mi ga u kontinuitetu imamo, on se nalazi na esencijalnoj listi - rekao je Šarkić.


Potrebne količine

Dodao je da, ukoliko neko od građana ima saznanja da u nekoj ambulanti ipak nedostaje penicilina, kontaktira Dom zdravlja KS. Iz Doma zdravlja u Tešnju kažu da su imali problema sa nabavkom penicilina u proteklom periodu. Razlog tome je, navode, problem s isporukom iz Hemofarma koji je prošao na tenderu. Trenutno su dobavljene potrebne količine.

U Domu zdravlja Zenica jedno vrijeme je bilo nestašice penicilina, ali, kako su nam rekli, situacija je sad stabilna.

Ista situacija je i u Domu zdravlja „Dr. Isak Samokovlija“ u Goraždu.

- Upravo imam narudžbenicu kojom trebamo naručiti penicilin, naši pacijenti ga ne kupuju - odgovorila nam je sekretarica ove zdravstvene ustanove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.