OBOLJENJA

U BiH raste broj zaraženih: Streptokokne infekcije napadaju tinejdžere

Epidemiolozi kažu da se ovaj tip infekcija javlja periodično, svake četiri godine

Domovi zdravlja: Vrijeme pogodno za širenje virusa. AVAZ

10.2.2023

Pritisak na ambulante u Bosni i Hercegovini traje već tri mjeseca zbog povećanog broja pacijenata. Medicinski radnici kažu da to nije ništa neuobičajeno jer je sezona prehlade i gripe, a toplo vrijeme u decembru i januaru pogodovalo je širenju virusa.

Međutim, osim sezonske gripe, pojavila se i streptokokna infekcija koja uglavnom pogađa mlađu populaciju. Epidemiolozi navode da se ovaj tip infekcija javlja periodično, svake četiri godine.

Lagani pad

U razgovoru za „Avaz“ portparol JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić kazao je da je priliv pacijenata trenutno nešto manji u odnosu na period kad su temperature zraka bile više, ali da ipak broj pacijenata nije zanemariv.

- Lagani je pad što se tiče bakterijskih infekcija. Imamo još sezonu virusa, COVID je u cirkulaciji, koji je u ovoj situaciji odomaćen, pa nam ne radi tešku kliničku sliku. Što se tiče ovih bakterijskih infekcija iz oblasti pedijatrije i školske medicine, imamo informaciju da su u blažem padu, ali ostaju virusne i sezonska gripa - rekao nam je Šarkić.

Veći problem

Naveo je da je pritisak na domove zdravlja manji nego prije dva mjeseca.

Doktorica Amra Lazić, uposlenica Doma zdravlja Novi Grad Sarajevo, govorila je o pojavi streptokoknih infekcija i konstatirala da je nastupilo malo zatišje.

- Veći je problem bio u januaru, uglavnom je to populacija između 15 i 20 godina, rijetko su stariji. Imamo dnevno kod nas, otprilike, oko 10 pacijenata, ali, kad uzmete na nivou cijelog Novog Grada, onda je to popriličan broj jer imamo 17 lokaliteta - zaključila je dr. Lazić.

Koji su simptomi

Kada je riječ o simptomima streptokoknih infekcija, oni se manifestiraju u vidu visoke temperature koja prelazi 39 Celzijevih stepeni.

Zatim se pojave grlobolja, upala krajnika, kao i gnojni čepići, a prisutan je i bol u mišićima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.