ŠEF DELEGACIJE EU

Dobra vijest za državu što ostaje Johan Satler: Partner za evropsku Bosnu i Hercegovinu

Dolazak Satlera na ovu funkciju pratile su mnoge pozitivne promjene u našoj zemlji

Satler: U Bosni i Hercegovini od 2019. godine. AP

Piše: D. Hadžović

23.12.2022

Šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU za BiH Johanu Satleru (Johann Sattler) bit će produžen mandat za još jednu godinu, saznaje "Avaz" iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora.

Napravljen izuzetak

Ovo produženje mandata nije bila ranija praksa Evropske unije, no ovaj put je napravljen izuzetak zbog izuzetno dobro obavljenog posla i uspješnog lobiranja za kandidatski status Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Inače, mandat ovog austrijskog diplomate istječe u septembru 2023., ali bit će produžen do septembra 2024. godine. 

Podsjećamo, Satler je 2019. godine na ovoj funkciji naslijedio švedskog diplomatu Lars-Gunara Vigemarka (Lars-Gunnar Wigemark).

Dolazak Satlera na ovu funkciju pratile su mnoge pozitivne promjene u našoj zemlji. Od prvog dana svog mandata Satler je uložio ogromne napore u ponovno oživljavanje evropskog puta Bosne i Hercegovine. 

Bolja situacija

Danas stvari izgledaju mnogo bolje za našu zemlju. BiH je ovog mjeseca konačno dobila kandidatski status. Naša zemlja nalazi se pred formiranjem novih vlasti na svim nivoima koje programski najavljuju evropski put i ispunjavanje uvjeta EU te se, poslije godina blokada, konačno najavljuju konkretne politike i reforme od predstavnika različitih stranaka.

Istovremeno, Bosna i Hercegovina je, nakon godina svojevrsnog ignoriranja, ponovo o fokusu Evropske unije i njenih ključnih država.

Iako je više faktora doprinijelo tome, ne treba ni sumnjati da je značajnu ulogu u ovim procesima imao upravo Satler te s njim kao specijalnim predstavnikom EU možemo biti sigurni da će BiH na svom putu imati pouzdanog prijatelja i sigurnog partnera koji će se zalagati za našu stvar.


Važna uloga

Zastupnik u Bundestagu Josip Juratović podsjeća da je Satler odigrao veoma važnu ulogu i u samom procesu odobravanja statusa kandidata BiH za članstvo u EU i da je izuzetno važno što će uz produženje njegovog mandata Delegacija EU i institucija specijalnog predstavnika EU za BiH imati kontinuitet u svom radu.

- Satler je neko ko je iskusan, ko dobro poznaje situaciju u BiH, ko je vjerodostojan i iz ugla EU i na kraju ko je usko u koordinaciji s OHR-om i svim međunarodnim institucijama. One su sada neophodne da bi BiH mogla ozbiljno krenuti ka EU - istakao je Juratović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.