FEDERALNI MINISTAR

Ministar Džindić: "Zrak" ide u predstečajni postupak zbog tužbe radnika, Efendić obmanjuje javnost

Džindić je istakao da se prijedlog ugovora sa austrijskim proizvođačem vojne opreme Hirtenberger pokazao štetnim

Džindić: Efendić je ostao samo na obećanjima kako će uputit neku sadaku. Armin Durgut / Pixsell

Piše: H. J. I.

27.12.2022

Situacija u sarajevskom preduzeću namjenske industrije "Zrak"  nije dobra već više od godinu dana. Danas se u medijima pojavila informacija da je kompanija potpisala ugovor sa austrijskim proizvođačem vojne opreme Hirtenberger. 

Kako za portal "Avaza" ističe federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, kada su na sastanku sa upravom razmatrali prezentovani prijedlog ugovora, odmah na prvu se vidjelo da je on štetan za preduzeće "Zrak". 

- Taj prijedlog ugovora se na prvu pokazao štetnim i da će firma ispunjavajući obaveze iz tog ugovora biti na gubitku. S obzirom da je firma u velikim problemima, za 11 mjeseci je zaradila 100.000 KM, govorimo o prijedlogu ugovora, odnosno ugovoru ako su ga već potpisali, ja za taj detalj ne znam, koji je štetan - rekao je Džindić. 


Obmanjivanje javnosti

Podsjeća da se taj ugovor povlači već nekoliko godina, te da je komunikaciju sa tom kompanijom uspostavio bivši direktor preduzeća Ismo Hebibović.

- Meni je žao što na ovakav način budući ministar energije, rudarstva i industrije, gospodin Efendić, načelnik Novog Grada plasira dezinformacije, obmanjuje javnost. Nekoliko puta je bio s nama na sastanku, tražili smo i da se lokalna zajednica uključi u rješavanje tog problema zajedno sa nama. Mi smo nekoliko puta pomogli, s nekoliko miliona maraka smo pomogli da se proba spasiti firma Zrak. Nažalost, gospodin Efendić je ostao samo na obećanjima kako će uputit neku sadaku ili neku pomoć koju nikada nije uputio ili dao. Dakle, populizam se nastavlja nažalost. Ovo je postizborna kampanja, odnosno kampanja onih koji će preuzeti vlast, čim prije da preuzmu vlast da nažalost pokažu kako ne znaju voditi niti jedan resor.


Faksimil potpisanog ugovora. Facebook

Džindić se osvrnuo i na Efendićevu tvrdnju da se "naziru još dva inostrana ugovora za Zrak".

- Ja sam bio posve jasan. Danas možete potpisati na desetine ugovora, na stotine ugovora, ali je bitno da taj ugovor koji potpišete bude isplativ po kompaniju koja ga potpisuje. Dakle, da nakon što se izvrši obaveza iz ugovora toj firmi ostane nešto. Prijedlog ugovora koji sam ja vidio pokazuje da je taj ugovor štetan po firmu Zrak. I naravno da će menadžment i nadzorni odbor i uprava koji budu realizirali takav ugovor odgovarati zato što su svjesno ušli u ugovor koji je štetan.


Radnici tužili firmu

Naglašava da je firma Zrak u jako teškoj situaciji i da je Vlada FBiH na desetine puta to razmatrala.

- Pomagali smo u prethodnom periodu, isplaćivali plate radnicima, pomagali transferima da se određeni ugovori realizuju internim zaduživanjima sa drugih kompanija iz namjenske industrije, mijenjali nekoliko puta menadžment sve sa ciljem da se ta firma pokuša stabilizirati. Međutim ukupni promet, ukupna dešavanja u firmi Zrak ne idu na dobro. Čak je i advokatska kuća koja predvodi tužbe radnika predložila predstečajnu fazu. 

Podsjećam, radnici su tužili preduzeće za period kada im nisu isplaćivane plaće i sud je po zahtjevu advokata pokrenuo proces. Mislim da je prije nekoliko dana došlo sudsko rješenje, ja ga još nisam vidio, da se otvara predstečajni postupak, da se imenuje predstečajni upravnik koji će voditi kompaniju u predstečajnoj fazi da se proba i kroz to omogućiti da firma nastaviti radi u nekom drugačijem obliku. Nema tamo više ni puno radnika. Može se, ali problem je što nedostaju ugovori, što su ti ugovori nerentabilni, neisplativi - rekao nam je ministar Džindić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.