PREDSTAVNIČKI DOM PSBIH

Potvrđeno imenovanje Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH

Za njeno imenovanje su glasala 23 poslanika, 15 je bilo protiv

Borjana Krišto: Predsjedavajuća Vijeća ministara. FENA

Piše: S. S. -A. K.

28.12.2022

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je potvrđeno imenovanje Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Za njeno imenovanje su glasala 23 poslanika, protiv je bilo 15.

Preporuku o njenom imenovanju je ranije dala Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, a predložila su je dva člana Predsjedništva BiH - Željka Cvijanović i Denis Bećirović, dok je Željko Komšić bio protiv.

Borjana Krišto je prije glasanja predstavila svoj ekspoze.

- Ovaj dom predstavlja glas onih koji su nam dali povjerenje. Čast mi je tražiti povjerenje od ovog istog doma. Posebno zahvaljujem koalicijama okupljenim oko HDZ-a, SDP-a i SNSD-a na ukazanom povjerenju. Drago mi je da su pokazale zrelost i dale mi povjerenje kako bi se u rekordnom periodu imenovalo Vijeće ministara. To pokazuje kako vidimo budućnost naše zemlje. Saradnja na zdravim temeljima isplativa i moguća ako se zato na opredijelimo u najboljoj mjeri bez da ikog uvrijedimo - poručila je Krišto.


Glasanje za Borjanu Krišto. Screenshot

"BiH je moja domovina"

Naglasila je da je Bosna i Hercegovina njena domovina.

- Nama treba država u kojoj ćemo se svi zajedno pomagati. Pokazali smo da smo zainteresirani za pitanja kao što je odlazak mladih, energetska pitanja, globalna ekonomska kriza, ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona. Trebamo iskoristiti članstvo u Evropskoj uniji - rekla je Krišto.

Govorila je da se ponosi time što je kao žena imenovana na ovu funkciju, jer još uvijek brojne žene se susreću sa poteškoćama.

Za ekspoze je rekla da je to njeno trenutno viđenje situacije, a ne plan rada Vijeće ministara. Naglasila je da je prva stavka evropske integracije. 

- Pristupanje EU je imalo kontinuiranu podršku šire javnosti i zato je i temelj rada Vijeća ministara, kao i svih nivoa vlasti. Učinit ćemo sve kako bi se put ka EU ubrzao. Fokusirat ćemo se na prednosti koje posjedujemo, a to je šira podrška javnosti. Naglašavam važnost jačanja ljudskih resursa za jačanje provođenja IPA 3 fonodova. Koristit ćemo iskustvo zemalja u okruženju koje su napravile korak više i postale dio evropske porodice - kazala je Krišto.

Govorila je i o izmjena Izbornog zakona, koji se tiču izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda BiH i rješenja postojećih diskriminacija.

- Nedopustive su diskriminacije, a posebno jednog cijelog naroda. U svom radu ću se više oslanjati na rad institucija koji se tiču evropskih integracija. Kada imamo status kandidata moramo se osvrnuti na sve prioritete, a veoma je bitan i vremenski okvir - istakla je.

Borjana Krišto. Screenshot

Potreban konsenzus sva tri naroda

Svjesna je, kazala je, da obzirom da je BiH država tri konstitutivna naroda, potreban je konsenzus sva tri naroda oko svih pitanja.

Bilo je riječi i o značaju vladavine prava, ali o Zakonu o VSTV-u, radu na predmetima ratnih zločina, o harmonizaciji Krivičnog zakona između različitih nivoa.

Govorila je i o borbi protiv korupcije.

- To je dug proces i tu nema brzih i jednostavnih rješenja. Klasičnim demokratskim pravima se smatraju sloboda izbora, nezavisno sudstvo, funkcioniranje institucija, ljudska prava i nezavisni mediji. Mislim da ostvarenjem tih stvari nema mjesta korupciji. Jačat ćemo rad antikorupcijskih službi - poručila je.

Riječi je bilo i borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. 

- Saradnja sa EUROPOL-om i kontaktna tačka je dobra početna tačka, nastavit ćemo saradnju, a to nas obavezuje i status kandidata. 

Kolektivno pregovaranje socijalnih interesa je također od velikog značaja, istakla je.

- U državnim institucijama nemamo kolektivne ugovore. Nastavit ćemo pregovore sa reprezentativnim sindikatima kako bi se riješilo ovo pitanje - naglasila je.

Govorila je i ekonomskoj krizi i inflaciji od 17,5 posto.

- Iako je ovo inflacija uzrokovana stvarima izvan BiH, potrebno je donošenje mjera radi jačanja domaće ekonomije i investicija. Moramo pomoći najranjivijim na najveće inflatorne pritiske. Uvjerena sam da će Vijeće ministara neumorno raditi na poboljšanju naše pozicije prema raznim indeksima konkurentnosti. To ne iziskuje neke troškove, a rezultati bi bili ogromni. To bi dalo zamah investicijskim ciklusima, a reflektovalo bi se na brojne stvari - kazala je.

Ekonomska pitanja

Rekla je da je velik značaj entiteta u ekonomskim pitanjima, a da postoje i ona koja su dometu Vijeća ministara. Velik je značaj Programa ekonomskih reformi, rekla je.

- Razvoj malih i srednjih privrednika je od velikih značaja, to doprinosi zapošljavanju, inovativnosti, konkurentnosti. Usvojit ćemo i brojne strategije, poput Strategije ruralnog razvoja.

Jedno od poglavlja je i vanjskotrgovinska politika i ekonomski odnosi.

- Potrebno je raditi na nadogradnji CEFTA ugovora, kako bi se smanjile formalnosti prilikom carinjenja. Potrebno je okončati pregovore i pristupiti svjetskoj vanjskotrgovinskoj organizaciji - poručila je.

Oblast njenog ekspozea je i poljoprivreda.

- Važno je da u vremenu koje slijedi da pripremimo strategiju za ruralni razvoj, a što je uslov za korištenje IPA 3 fonda iz EU što ce biti od koristi poljoprivrednicima - poručila je.

U fokusu rada novog Vijeća ministara bit će i održivi razvoj, pojasnila je Krišto te dodala da će to biti usmjereno na Zelenu agendu za zapadni Balkan.

RTV sistem

U kontekstu saobraćaja govorila je o integraciji u evropske cestovne koridore te poduzimanju mjera za izgradnju svih dionica na koridoru VC.

Govorila je o RTV sistemu, gdje je govorila o nužnosti reformi javnih emitera. Naglasila je značaj donošenje zakona o javnom servisu i spomenula mogućnost uvođenja novih kanala u javni servis.

Rekla je da će u programu Vijeća ministara biti dodatno obrađene brojne stvari, a da će biti odgovornosti i na Parlamentarnoj skupštini.

Nakon izlaganja poslanika poslanici su komentarisali ekspoze. Branislav Borenović (PDP) je kazao da je riječ o političkom štivu.

- Ono što sam primjetio da fali u 23 stranice ekspozea, a niti jednom se ne spominju dva ekonomski najpotrebnije rješenja, a to su PDV i akcize. Javnost očekuje odgovor šta će biti s akcizama, jednako to zanima ljude i u Sarajevu i u Banjoj Luci i u Mostaru, i Bošnjake i Srbe i Hrvate. Očekivao sam da ćete to posebno izdvojiti, zato što imate nove partnere koje su u staroj vlasti insistirali na tim pitanjima. Zbog toga će PDP glasati protiv imenovanja - rekao je Borenović.

Pitanja poslanika na ekspoze Krišto. A. Kukić

Predsjedavajući Kluba SDP-a u ovom domu Saša Magazinović je naglasio da se danas ne usvoje ekspoze, niti je riječ o programu za naredni period.

- Sam ekspoze predstavlja političke stavove na naredni period. Svako od nas bi napravio drugačiji ekspoze, ja bih sigurno ubacio i pitanje akciza. Dopada mi se što je jasno naglašan odnos prema NATO integracijama, a kod Borenovića to ne bi bilo. Ja ću, ono što je "moj ekspoze" pokušati iskomunicirati sa Vijećem ministara. Jako mi se dopalo da je Krišto rekla da ništa neće biti moguće bez Parlamentarne skupštine. Nadam se da će tu biti dvosmjerna komunikacija između nas. Nadam se da će svi građani imati sva prava, a pojedinačna prava će donijeti i kolektivna. Drago mi je da se vlast uspostavlja ranije nego je to bio slučaj ranije. Mi ćemo glasati potvrdno na odluku Predsjedništva o imenovanju Vijeća ministara - rekao je.

Zlatko Miletić (Za nove generacije) rekao je da smo došli do crvene linije.

- Neću sitničarit, ali zadovoljan sam ekspozeom. Kandidatkinja je onaj dokument o smjernicama ispravila u onim oblastima u kojim nisam bio zadovoljan. Od 12 tačaka iz aktuelnog Vijeća ministara nije implementirana niti jedna tačka. Kako bi dali novu nadu, tri mjeseca nisam ništa govorio, kako ne bih narušio tu atmosferu ili kako bi jedan rekao "novu vrstu ljubavi". Ipak, moram naglasiti nekoliko stvari. Za Čavaru sam glasao za, iako je bilo u suprotnosti s mojim ličnim i etičkim, kako bi ova stvar uspjela. U kolegiju nismo ispunili kvotu žena, pa ukoliko neko odluči da odstupi, vodite računa i o tome. Kada su u pitanju EU integracije, bar ovi zakoni koji se "kisele" ovdje mjesecima, bilo bi dobro da što hitnije stavimo u proceduru. Obzirom da Hrvatska ulazi u Šengen, bilo bi dobro da prijatelji iz EU definišu gdje je granica između BiH i Hrvatske - kazao je.

Miletić je podsjetio da je potrošačka korpa pokrivena prosječnom plaćom samo 38 posto i da je to veoma važno pitanje.

- Zaista Vas molim i Borenović je u pravu. Ne znam zašto ste odustali od te mjere, mogli smo tako dio novca vratiti građanima. Četvrtina građana živi na granici siromaštva, na ovo trebamo potrošiti najviše energije. O izbornom zakonodavstvu bih rekao da imaju najmanje tri presude, nije dobro što je napisano u ekspozeu u jednini. Ja vjerujem da mi možemo pronaći rješenje u narednih šest mjeseci.

On je naglasio da će on i Jasmin Emrić podržati imenovanje Borjane Krišto.

Zlatko Miletić. Screenshot

Mehmedović neće podržati

Poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA) kazao je da mu se čini da je ovo samo jedan u nizu sličnih ciklusa kao što su oni u prethodnim ciklusima.

- Kako je gospođa Kristo rekla oni nisu plan rada, zato su oni napisani da ih se može sto manje napadati. Osvrnuo bih se na energetsku politiku. Nisam vidio da se planira donijeti zakon o električnoj energiji, u domenu socijalne politike ne planira se uopšte smanjenje PDV-a, nisam prepoznao reformu poreske politike, demografski izazovi su samo pomenuti bez ikakvih konkretnih mjera, u oblasti sigurnosti cini mi se da je malo ili nimalo navedeno za sajber kriminal - imamo li mi odgovor na ove izazove - rekao je Mehmedović.

Mehmedović je dodao da neće podržati imenovanje iz principijelnih razloga.

Mladen Bosić (SDS) je kazao da je ovo Vlada kontinuiteta.

- Kad pogledam vas troje koji sjedite, vidim samo da je Čavara umjesto Krišto i da će biti nastavljen kontinuitet politike - poručio je.

Bosić je rekao da gleda poslanike koji su bili žestoka opozicija u prethodnom sazivu i da će im trebati puno političke vještine i mudrosti da zadrže kredibilitet.

- Brzina kojom se formira ova vlast jeste impresivna. To je zato što treba poslati poruku evropskim predstavnicima da se nešto novo dešava - rekao je.

Mladen Bosić. Screenshot

Šerif Špago iz redova SDA je naveo da nigdje nije navedena zaštita integriteta izbornog procesa, rekao je, zatim pitanje akciza, PDV-a, popis stanovništva.

- Pitanje migrantske krize je usput spomenuto. Dilema je da li će raspored migranata biti obaveza samo određenih kantona na nivou FBiH. Klub SDA neće podržati odluku o potvrđivanju gospode Kristo - istakao je.

Riječ je uzela i Sabina Ćudić, poslanica Naše stranke. Ona je podsjetila da je Nebojša Radmanović, dok je bio član Predsjedništva BiH obavezao se da će BiH biti članica NATO-a.

- Ja sam tada bila studentica, a sada sam srednjevječna žena. Pitanje je ko je sve u prethodnom periodu kršio Zakon o odbrani. Moje bazično je zašto nismo još uvijek u NATO-u? U 2022. su se sjetili Ministarstva poljoprivrede, kada više nisu u vlasti - rekla je Ćudić.

Kazala je da su sugestije SDA smiješne.

- Drago mi je da su mnoge kolege sredne što je na čelu Vijeća ministara žena, a nisu ništa poduzeli ništa da to ranije bude. Nemojte stati, gospođo Krišto, na tom ponosu, nego poduzmite konkretne mjere. Ranije nisam bila tu i podržavala, sada ću podržati, ali držat ću Vas za svaku riječ - kazala je Ćudić.

Sabina Ćudić. Screenshot

Predrag Kožul (HDZ) je kazao da je istina da je dokument općenit, ali da takvi i trebaju.

- Mislim da nije pretenciozno da iz ovih klupa kažem da je prevažno da kada je u pitanju kadrovska politika, da bude prisutan princip meritokratije. Unutrašnja atmosfera i međunarodna podrška su prevažni nam daju pravo na određeni optimizan na nivou BiH - kazao je Kožul.

Nihad Omerović (NiP) poručio je da mu je drago da će se po prvi put raditi na osnovu programske platforme te da će NiP podržati imenovanje Borjane Krišto.

Albin Muslić (SDP) rekao je da trebaju biti u fokusu i akcize i PDV.

- Govorio bih o izgradnji putne infrastrukture. Dolazim iz USK, doista smatram da je potrebno uložiti sav autoritet da se nastavi izgradnja koridora Vc. Mislim da dosad taj projekat nije rađen na adekvatan način - poručio je.

Naglasio je o značaju povezivanja USK preko SBK, do Sarajeva i Goražda. 

- Želim da se što prije ovaj ekspoze pretvori u konkretna djela - zaključio je Muslić.

Albin Muslić. Screenshot

Sanja Vulić (SNSD) je poručila da joj je izuzetno drago da prvi put u postdejtonskoj BiH se poštuju svi rokovi.

- Ko god je imao priliku da sarađuje sa gospođom Kristo zna da se radi o jednoj odgovornoj i moćnoj zeni. Kada je u pitanju klub SNSD-a dajemo apsolutnu podršku - rekla je Vulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.