PREDSJEDNIK VTK BIH

Zdravko Marinković: Kandidatski status Bosne i Hercegovine je dobar signal stranim investitorima

On je naveo da je kandidatski status podloga za povećanje zaposlenosti, ali i stranim investitorima

Zdravko Marinković: Više stepen integracije sa EU. Srna

S. S. / Srna

1.1.2023

Kandidatski status BiH donosi jednu vrstu ekonomske sigurnosti i daje dobar signal stranim investitorima, izjavio je Srni predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

On je naveo da je kandidatski status podloga za povećanje zaposlenosti, ali i stranim investitorima. I otvara dodatne mogućnosti za nove poslovne prilike, posebno u vanjskotrgovinskoj razmjeni i kreiranju povoljnijeg poslovnog okruženja.

- Dodjela kandidatskog statusa od EU je svakako važan korak u predpristupnom procesu svake zemlje, a naročito za BiH. Ovim se otvaraju vrata BiH za viši stepen integracije sa EU. I na kraju, mogućnost punopravnog članstva - napomenuo je Marinković.

"Stvara bolji imidž u svijetu"

Prema njegovim riječima, kandidatski status za svaku zemlju šalje poruku u svijetu da je ostvarila određeni nivo političke, ekonomske i pravne stabilnosti. Što stvara bolji imidž u svijetu i otvara mogućnost za veća direktna strana ulaganja. Ali i bolji kreditni rejting i konkuretnost privrede uopšte.

Marinković je pojasnio da sve to djeluje i na mogućnost dodatnog razvoja turizma, unaprjeđenje inovacija i istraživanja, usvajanje novih tehnologija i poslovnih procesa. Potom, poboljšanje obrazovnog sistema i slično.

Kada je riječ o pristupu sredstvima iz EU fondova koji su namijenjeni ekonomskom razvoju, konkurentnosti, istraživanju i inovacijama. On je naveo da kandidatski status BiH u suštini ne mijenja mnogo.

- BiH je i prije dobijanja statusa kandidata, uveliko bila u procesima pridruživanja programima. Odnosno fondovima EU. Završni rezultat tih pocesa je potpis bilateralnog sporazuma EU i BiH o učešću u konkretnom programu za koji je pokazan interes - istakao je predsjednik Komore.

"Neometan promet"

Marinković je rekao da su završene procedure, te da je potpisan ugovor za pristup programu namijenjenom za istraživanje i inovacije – "Horizont Evropa", programu COST za oblast nauke i tehnologije, program EUREKA za učešće u međunarodnim EUREKA istraživačkim i razvojnim projektima, program "Kreativna Evropa" za kulturu i kreativnu industriju. I programu "Erasmus plus" koji je namijenjen za oblasti obrazovanja, mladih i sporta.

- Što se tiče najznačajnijeg programa za podršku i konkurentnosti malim i srednjim preduzećima – Program jedinstvenog tržišta, procedure su u završnoj fazi - naglasio je Marinković.

Govoreći o trenutnom stanju, on je naveo da je BiH, kroz potpisivanje i primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Koji uključuje i trgovinski sporazum, već obezbijedila slobodnu trgovinu sa zemljama članicama Unije.

- Ovim sporazumom obezbijeđen je neometan promet. I plasman proizvoda iz BiH, ukoliko zadovoljavaju kriterijume i standarde jedinstvenog evropskog tržišta. Rezultati i koristi slobodne trgovine sa zemljama EU su jasno vidljivi. Jer preko 70  posto od ukupnog spoljnotrgovinskog robnog prometa BiH ostvaruje sa zemljama EU - podsjetio je Marinković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.