PROPAGANDNI DOKUMENTARAC

Kontroverzni reditelj Boris Malagurski najavio sarajevsku premijeru skandaloznog filma o RS, pozvao i gradonačelnicu Karić

"Jedino u nekom ćumezu, incognito", "Sigurno Pale", "Neka baraka u Lukavici", samo su neki od komentara na objavu

Boris Malagurski najavio "sarajevsku premijeru". Photo: Dejan Rakita/Pixsell / Twitter

Piše: N. Aj.

2.1.2023

Kontroverzni reditelj Boris Malagurski na svom Twitteru najavio je sarajevsku premijeru filma "Republika Srpska: Borba za slobodu".

Projekcija kontroverznog propagandnog dokumentarnog filma Srbijanca navodno treba biti održana 11. januara, ali Malagurski nije otkrio gdje.

- Konačno - napisao je i uzrokovao veliki broj reakcija na spomenutoj društvenoj mreži.

"Jedino u nekom ćumezu, incognito", "Sigurno Pale", "Neka baraka u Lukavici", samo su neki od komentara na objavu.


Malagurski je zatim uputio poruku gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, koja se zalagala za otkazivanje premijera spomenutog filma u brojnim evropskim gradovima.

- Benjaminu pozivam da sjedi u prvom redu na sarajevskoj premijeri filma "Republika Srpska: Borba za slobodu". Oduševit će se nevjerovatnim kadrovima Sarajeva i šokirat će je mnoge historijske činjenice u filmu! Svi za istinu, uvijek i svuda - napisao je.

Malagurski je, inače, radio na televizijskim kućama BN i Happy te je bio dopisnik ruske državne informativne televizijske kuće Russia Today, koja je pod sankcijama Zapada zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Njegovu javni istupi su proruski i predstavljaju teorije zavjere.

Mnogi ističu da je riječ o filmskom ostvarenju kojim se relativiziraju i ratni zločini Vojske Republike Srpske (VRS) nad građanima Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.