VIJEĆE NARODA RS

Zbog Zakona o imovini: BH Zeleni i SDP će povući vitalni nacionalni interes

Oni očekuju da i tri delegata iz SDA u Klubu Bošnjaka podrže inicijativu i da će odluka uspjeti da završi na odlučivanju u Ustavnom sudu RS

Spornu odluku je usvojila NSRS. Anadolija

H. J. I.

4.1.2023

Amir Hurtić (BH Zeleni) i Armin Hamzić (SDP), delegati u Vijeću naroda RS danas će pokrenuti proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na sporni Zakon o nepokretnoj imovini RS.

Oni očekuju da i tri delegata iz SDA u Klubu Bošnjaka podrže inicijativu i da će odluka uspjeti da završi na odlučivanju u Ustavnom sudu RS.

- Zakon je u cjelosti usmjeren protiv države BiH, negira Ustav BiH i njim određeni pojmovi kontinuiteta, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političku nezavisnost BiH u skladu s međunarodnim pravom, podjelu nadležnosti između države i entiteta, nadležnosti države BIH kako isključive tako i dodatne nadležnosti - navedeno je u odluci o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa.


Dakle, ističu da je Zakon usmjeren protiv institucija države BiH, konkretno u ovom slučaju Ustavnog suda BiH i Odluka Ustavnog suda koja su tretirala pitanja državne imovine te na taj način povređuju vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda Ustava RS.

U Klubu Bošnjaka, od ukupno osam delegata, SNSD ima tri. Osim Srebrenke Golić, to su još Aida Prešić i Igor Bošnjak. SDA također ima tri, to su Alija Tabaković, Adil Osmanović i Dževad Mahmutović.

Dakle, da bi zakon prošao, potrebno je da SNSD osigura pet glasova "za" u Klubu Bošnjaka. A, prema Ustavu RS, da bi zakon bio osporen, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno šest delegata protiv, što stranke sa sjedištem u FBiH danas nemaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.