SJEDNICA ODRŽANA DANAS

Bakalar: Nije istina da CIK blokira uspostavu vlasti

Analizirali smo rješenje Suda BiH, izjavio je Bakalar

Sa današnje sjednice. printscreen

A. O.

5.1.2023

SNSD je dobio četvrtog delegata u Domu naroda BiH, od ukupno pet delegata koliko broji Klub delegata iz reda srpskog naroda, Odlukom Centralne izborne komisije BiH.

Za delegate u Doma naroda iz RS na kraju su izabrani SNSD-ovi Snežana Novaković – Bursać, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Nikola Špirić dok je ispred SDS-a izabran Želimir Nešković.


Analiza rješenja

- Analizirali smo rješenje Suda BiH. Ima tu nekih stvari u kojima imamo različita mišljenja ali je važno da u rješenjima suda se minimalno osvrću na validnost samog glasačkog listića i više su osporene odluke CIK-a za proceduru i način na koji smo utvrđivali same rezutlate - rekao je Željko Bakalar, član CIK-a.

Diskusija je bila kratka, a obratio se samo Bakalar, koji je prije glasanja izrazio uvjeravanje da će članovi CIK-a podržati prijedlog stručne službe, a koji je u skladu sa stavom Suda BiH.

- U zemlji u kojoj postoji vladavina prava postupit ćemo u skladu sa odlukom Suda. Ranije smo imali različite stavove. Mislim da je važno da istaknemo da u rješenjima Suda, da se Sud minimalno osvrće na validnost glasačkog lista, više su osporene odluke vezano za proceduru po kojoj smo utvrđivali rezultat - rekao je Bakalar.


Blokiranje uspostave vlasti

- Sve insinuacije da blokiramo uspostavu vlasti ne odgovaraju istini, ovoj instituciji se traže mane i greške da bi se problematizirao naš rad i ovaj saziv - izjavio je Bakalar, reagirajući na, kako je kazao, izjave visokih dužnosnika.

Podsjećamo, jedan listić je odlučivao da li će SNSD imati potpunu većinu u klubu Srba Doma naroda PS BIH, ili će poziciju dobiti i PDP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.